Kurir otkriva

Legalizacija pet evra po kvadratu!

Društvo

Autor:

Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Srbije, namerava da predloži pojeftinjenje legalizacije objekata do 100 kvadratnih metara

legalizacija, pet evra po kvadratu, Velimir Ilić, kuće, sto kvadrata, građevinsk

Ilić planira da ispuni obećanje iz 2009.

BEOGRAD - Ko čeka, taj dočeka!
Vlasnici kuća do 100 kvadrata koje još uvek nisu legalizovane nisu pogrešili što su čekali!

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić predložiće Vladi pojeftinjenje legalizacije objekata, saznaje Kurir.

- Tačno je. Zalažem se za ideju da legalizacija košta pet evra po kvadratu za kuće površine do 100 metara kvadratnih. To sam i ranije predlagao - rekao je ministar Ilić za Kurir.

Podsetimo, Ilić je 2009. zastupao ideju da legalizacija treba da košta maksimalno pet evra po kvadratu za kuće do 100 kvadrata, dok bi oni koji imaju veće objekte plaćali više. U odbranu tog predloga Ilić je izneo argumente da bi se tako omogućilo građanima koji nemaju novac da legalizuju svoje objekte i sprečilo da legalizacija propadne.

- Narod nema para da plati 200 evra za troškove administracije - izjavio je Ilić 2009. i optužio lokalne vlasti da su nepopustljive i da samo gledaju kako da uzmu što više para.

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji iz 2009. vlasnici kuća površine do 100 kvm koje služe za trajno rešavanje stambenog pitanja legalizaciju su plaćali jedan odsto od ukupne cene koju određuju lokalne samouprave. Iznad 100 kvm pa do 200 kvadrata površine kuće legalizacija košta 60 odsto od ukupne cene.

Dulić davao lažna obećanja

Bivši ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić 2010. je najavljivao besplatnu legalizaciju za najsiromašnije građane.

- Popust sigurno neće moći da dobiju oni koji su gradili objekte radi privrednih aktivnosti ili da bi na njima zaradili, već oni koji žive u malim kućama, porodičnim domaćinstvima, koji su od muke nelegalno gradili te kuće - izjavio je tada Dulić. Međutim, taj predlog se nije realizovao.

Legalizaciju čeka 700.000 objekata

Aleksandra Damjanović, pomoćnik ministra građevine i urbanizma, ističe da na legalizaciju čeka još oko 700.000 objekata. Ona ističe da većinu od tog broja čine kuće i stambene zgrade.

- Od aprila prošle godine povećan je broj rešenih predmeta, čemu je, pored smanjenja troškova, doprinelo i pojednostavljenje imovinsko-pravnih uslova za legalizaciju - kaže Damjanovićeva i dodaje da će od lokalnih samouprava uskoro zatražiti da dostave podatke o broju legalizovanih objekata.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (30)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Драгомир

  Драгомир

  ВЕЛИМИРЕ,КО НИЈЕ ДОБИО СТАН КУЋУ ЛЕГАЛИЗУЈЕ ЗА ЏАБАКА!Код мене у фирми ко год је дошао из Босне или Црне Горе готово да је одмах добио стан?Као,ја,ето,имам бар неки кућерак а они ,,немају ништа,,! ... više А СЕ САКУПЕ ЗАЈЕДНО НИСУ БОЉЕ РАДИЛИ ОД МЕНЕ!И сада ја сопствену кућу да откупим а коју сам сам саградио од сопствених пара.Не заборавите први пораз ДС је имала на Вождовцу јер је Дулић претио рушење кућа ко не легализује?Народ нема новца за основни живот а сада ко да одвоји силан новац за легализацију која је увек пропадала!

  32 Odgovori 
 • taxista

  taxista

  Kakvo placanje legalizacije???!!!!!! Covek sam uredi plac, sam napravi objekat, o svom trosku dovede vodu, struju ...napravi put...a dzabalebarosi bi da se nakupe para sto ce to upisati u knjige! I ko je nesto stvorio, taj ima da plati, a ko je celog zivota igrao dzepni bilijar, sibicario i sl. od drzav ce dobiti stan jer je "sirotinja"! Drzava ... više koja stimulise nerad i ubija u coveku svaku volju za stvaranjem nekog dobra nema perspektivu...

  29 Odgovori 
 • 1 euro kvadrat

  1 euro kvadrat

  Krenuo sam u legalizaciju 2003 jer je Djindjic obecao 1 euro kvadrat na osnovu snimljenog stanja.Cuvam i brosuru koju je tada izdalo ministarstvo za gradjevinu.Nikakva ogranicenja o 100 kvadrata nisu tada spominjana.Nazalost samo za snimanje stanja je geometru trebalo dati 100 eur, a odmah potom javljaju se razne agencije (za atomska sklonista-2% v ... više rednosti objekta), direkcije, kataster je povecao takse za izdavanje dokumenata 1000%, a lok. samouprave povecale osnovnu vrednost m2 i poreze na imovinu za 400%, trazena je retroaktivno gradjevinska dozvola i crtanje novog plana.I tako su stotine hiljada naivaca obmanute, a ustvari cela akcija je pljackaska i nezakonita jer je neko sracunao da moze da mazne milijardu eura od sirotinje, a da sedi za kompjuterom i smislja namete.Po zakonu o obligacionim odnosima sva potrazivanja drzave zastarevaju posle 3 godine pod uslovom da je drzava podnela tuzbu protiv vlasnika nelegalnih objekata.

  29 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Stojan

  Stojan

  Samo 1 dinar po kvadratu,i to je mnogo.Sve je to plaćeno prilikom gradnje kuće,kroz uvođenje struje,vode,kanalizavije,raznih uverenja.Uradiš li ovako,Veljo,ima da te blagosiljamo i u drugom mandatu.U suprotnom,na ovome ćeš izgubiti.

  3 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!