LUDILO U CRNOJ GORI, BAHATI BRITANAC HARA HERCEG NOVIM: Jači od zakona, ne može mu niko ništa!
Foto: PinkM

Na potezu nadležni organi

LUDILO U CRNOJ GORI, BAHATI BRITANAC HARA HERCEG NOVIM: Jači od zakona, ne može mu niko ništa!

Crna Gora -

Britanski investitor Mark Vinsent Pitman već duže vreme se bahati po Crnoj Gori uzurpirajući deo obale u Herceg Novom. Britanac se hvali kako je pokrio sve političare u Herceg Novom i da svi rade za njega.

On je na području uvale Mirište podigao nelegalne objekte čime je izazvao bes meštana. Pitman je još 2014. od opštine dobio građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog objekta od 560 kvadratnih metara na dva sprata, ali se on oglušio o to i odlučio da tu podigne četvorospratnicu.

Pitman je pored toga napravio i privatni mol, nelegalno podigao zid visok skoro 3 metra, te sagradio pomoćni objekat bez dozvole. Da je Pitman prekoračio ograničenja ukazali su prvo iz Morskog dobra nakon toga je Komunalna policija konstatovala nelegalno podizanje zida i cisterne, pa su zatražili uklanjanje tih objekata.

Ovim povodom se oglasila i Urbanistička inspekcija.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

“Projektant je prilikom izrade projekta odstupio od zadatih tehničkih uslova i od propisanih smjernica planskog dokumenta i projektovao objekat spratnosti: podrum+ suteren+ prizemlje + jedan sprat. Samim tim prekoračena je i bruto površina projektovanog objekta”, kazala je Sanja Marković.

Evo kako je obala izgledala pre nego što je bahati investitor podigao nelegalne objekte, Foto: Kurir
Evo kako je obala izgledala pre nego što je bahati investitor podigao nelegalne objekte, Foto: Kurir

Iz Urbanističke inspekcije navode da su postupili shodno ovlašćenjima.

“Sekreterijatu za prostorno planiranje i izgradnju opštine Herceg Novi podnet je predlog za poništenje građevinske dozvole, kojom je britanskom investitoru Pitmanu odobrena izgradnja stambenog objekta. Inženjerskoj komori podneti su predlozi za oduzimanje licenci a Sudu za prekršaje zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv projektanta iz razloga što tehničku dokumentaciju nije izveo na osnovu urbanističko-tehničkih uslova”, navodi Marković

Iz inspekcije su potvrdili da se tu završava njihova nadležnost, i da do sada nemaju informacije da li su navedeni organi kojima su se obratili nešto uradili u vezi sa tim.

“Informacija koju imamo je da je Sekretarijat za prostorno planiranje odbio predlog inspektora za urbanizam na koji smo mi podneli žalbu glavnom administratoru i tu je postupak zaustavljen. Što se tiče drugih predloga i zahteva nemamo povratnu informaciju da li je sud pokretao postupak i da li je Inženjerska komora postupala po predlozima inspekcije”, istakla je Marković.

Iz Inženjerske komore su saopštili da je postupak u toku. Ipak nisu mogli da preciziraju kada bi se mogao očekivati epilog ovog slučaja.

A da je prostor Mirišta uzurpiran divljom gradnjom britanskog investitora, koji šalje lošu poruku ostalima, potvrdili su nam i meštani. Iako već godinama drži restoran Pero Marović kaže da nijednim postupkom nije narušio prirodni sklad. Pravila su da se poštuju, tvrdi Pero, međutim, to nije slučaj za sve.

“Ja ne smem ništa da pitam. Po zakonu Morskog dobra moja parcela ne sme da ulazi u more. A ovo ovde je samo pregrađeno. Svi grade kako hoće”, kaže Pero.

Njegove reči potvrđuje i Rajko koji je suvlasnik restorana. On tvrdi da je nedopustivo da ovakvi i slični projekti niču duž obale. Za objekat koji je podigao bahati britanski investitor kaže: “Čovek treba biti samo zdravomisleći da ima oči da vidi lepotu i nesklad. Nešto što je po svim zdravorazumskim parametrima neuklopivo… tako da lamentiram na sudbini Luštice koja nije dobra, obeshrabrujuća. To je prostor koji treba da bude država u državi.“

Ostaje da se vidi da li će nadležni reagovati i da li će priča sa nelegalnom gradnjom na području Mirišta dobiti epilog. Meštani su saglasni da zatvaranje očiju nadležnih nad nelegalnom gradnjom daje lošu poruku i podstrek ostalima da prisvajaju obalu kako hoće. Oni se nadaju da će umesto ćutanja i prebacivanja odgovornosti nadležnih sila zakona prekinuti njihovu agoniju.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track