Mali Nikola: Jedina igračka mi je plastična kanta
Foto: KURIR

Srbijo, pomozi

Mali Nikola: Jedina igračka mi je plastična kanta

Društvo -
Borba za goli život sedmogodišnjeg dečaka koji s majkom i bratom nadniči za hranu i staru garderobu, potresla je celu zemlju

BLACE - Nidžo, svi smo uz tebe!Sedmogodišnji nadničar Nikola Nikolić iz okoline Blaca postao je savest Srbije. Njegova borba za goli život potresla je celu zemlju.I juče je Nikola nadničio. Sa svojom majkom i još desetak nadničara radio je na orezivanju jagoda. Njegov stariji brat Stefan (15) otišao je da radi u susedno selo Vrbovac.- Čiko! - povikao je Nikola kada je video da mu ponovo u posetu dolazi novinar Kurira. Kao da mu je došao najrođeniji, mali Nidža nam je skočio u naručje uz čvrst zagrljaj.- Bio sam u novinama - kaže on sa širokim dečjim osmehom.Njegove „kolege“ nadničari pričaju da im je u subotu komšija doneo novine na njivu gde su radili.- Nidža je pažljivo slušao dok je komšija čitao tekst, a onda je zaplakao. Sve nas je rasplakao. Ovo dete, njegov brat i majka zaslužuju bolji život - kaže jedna radnica. .Za to vreme, Nidža se već vratio svom poslu. Onako mali, skoro da se nije video od lišća jagoda.U sobi gde spavaju tri stara vojnička kreveta, mali sto i stari „smederevac“. Drugog nameštaja, ni kućnih aparata nema. Nikola odmah skače na svoj krevet na spratu, da nam pokaže gde spava.Izlazimo napolje, a Nidža nas hvata za ruku i u poverenju kaže:- Čiko, voleo bih da imam televizor i da negde putujem, jer nikad nisam otišao iz sela - šapnuo je i otrčao do plastične kante, okačene na šljivu.- S tom kantom najviše voli da se igra - kaže njegova majka Milkica, a na pitanje da li ima neku igračku, kaže da nema.Ova porodica živi od nadnice i 6.000 dinara socijalne pomoći.

Akcija Kurira: Ljudi, ajmo da spasimo Nikoliće siromaštva!

Čitaoci Kurira već ponudili pomoć u vidu novca, kreveta i dušeka, dečje garderobe i prehrambenih proizvodaBEOGRAD - Humanost ne poznaje granice!Dirnuti, ljudi su pozivali iz svih krajeva sveta: Švedske, Norveške, Rusije, Katara, ali i iz gradova u Srbiji, a pored reči podrške i empatije, bili su radi da ponude novac, nameštaj, garderobu i pokoji obrok.- Baš me je potresla ova tužna priča! Strašno je šta se dešava i dokle je ovaj svet došao, da deca odrastaju uz motiku, a ne uz igračke i školu... Najbitnije da pomoć počne da im stiže, a moja porodica i ja želimo da im svakog meseca uplaćujemo po 200 evra kako bi se što manje mučili u životu - rekla je Tamara Bulok, naša sunarodnica, koja se javila iz dalekog Katara.„Strašno je da neko tako mali mora da rmbači na njivi za sto dinara dnevno!“, „Bože, ima li te kada dozvoljavaš da, ni krivo ni dužno, dete ispašta i muči se odmalena?“, - neki su od komentara čitalaca. S obzirom na to da je veliki broj građana rešen da porodici pruži novčanu pomoć, očekujemo da će Nikolići tokom današnjeg dana otvoriti žiro račun, čiji ćemo broj mi objaviti u prvom narednom broju. Još jednom pozivamo sve ljude dobre volje, koji su u prilici da uplate sredstva, da pomognu malom Nidži i njegovoj porodici.(S. I.)

Svaki dan pomaže majci dok nadniči
Svaki dan pomaže majci dok nadniči

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track