MALVERZACIJE S PUTARSKIM PREDUZEĆIMA: Presuda Marku Miškoviću 25.marta
Foto: Aleksandar Jovanović

Specijalni sud

MALVERZACIJE S PUTARSKIM PREDUZEĆIMA: Presuda Marku Miškoviću 25.marta

Crna Hronika -
BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 25. mart izricanje presude sinu vlasnika "Delta holdinga" Marku Miškoviću, Milu Đuraškoviću i ostalim optuženim za zloupotrebe sa putarskim preduzećima i kruševačkom fabrikom maziva, pošto su večeras okončane završne reči.

Krajem januara Tužilaštvo za organziovani kriminal je u svojoj završnoj reči predložilo visoke zatvorske kazne za sve okrivljene u ovom procesu, a za pojedine i novčane kazne, dok su branioci optuženih tražili oslobađajuće presude tvrdeći da nema dokaza da su zloupotrebili službeni položaj ili učinili neko drugo delo.

Vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću presuda neće tada biti izrečena, jer mu je suđenje zbog zdravstvenih razloga razdvojeno krajem prošle godine i čeka se njegov oporavak da bi se suđenje nastavilo.

Marko Miššković zatražio je ranije danas od Specijalnog suda u Beogradu da ga oslobodi optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima i utaju poreza tvrdeći da nije izvršio ta krivična dela.

Tokom izlaganja završne reči na suđenju mlađi Mišković je apelovao na sud i da mu vrati pasoš. On je ponovio da ga nikada nije zanimala trgovina akcijama i da se time nikada nije bavio.

Za Marka Miškovića tužilac je predložio 10 godina zatvora i novčanu kaznu od milion dinara, zbog učešća u poslovima kojima su oštećena putarska preduzeća u Srbiji, kao i za utaju poreza.

Za vlasnika Nibens korporacije Mila Djuraškovća tužilaštvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora zbog oštećenja putarskih preduzeća, ali i kruševačke fabrike maziva, čiji je vlasnik bila pomenuta korporacija, kao i novčanu kaznu od milion dinara.

Za ostale optužene, njih ukupno 13, tužilaštvo je predložilo kazne od sedam do 12 godina zatvora, kao i za dvoje optuženih novčanu kaznu od milion dinara.

Tužilac je u završnoj reči pored ostalog naveo da smatra da je tokom suđenja izvedeno dovoljno dokaza iz kojih je nesumnjivo utvrđeno da su optuženi izvršili krivična dela i da sud može da ih proglasi krivim i osudi. Na optuženičkoj klupi u ovom postupku sada su Milo Djurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić. Protiv Miškovića i Djuraškovića, kao i još osam optuženih, pokrenut je 2012. krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra. Slučaj FAM pokrenut je pre postupka protiv Miškovića.

Mišković, njegov sin Marko i Djurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine. Pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a paoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track