MARIJA MILOŠEVIĆ VRIŠTALA NA SLOBU: Ti si kriv što je sve otišlo u PI*KU MATERINU!
Foto: AP, Beta, Profimedia

Ekskluzivno! Serijal Milošević - život u zatvoru

MARIJA MILOŠEVIĆ VRIŠTALA NA SLOBU: Ti si kriv što je sve otišlo u PI*KU MATERINU!

Politika -

Tokom boravka u Centralnom zatvoru bivšeg predsednika Srbije je posećivala supruga Mirjana Marković, a s njom je ponekad dolazila i njihova ćerka Marija. Njihovi susreti su međutim, često bili daleko od srdačnih!

Slobodana Miloševića svakodnevno je posećivala supruga Mirjana, a s njom je često dolazila i njihova ćerka Marija. Ti susreti su uglavnom proticali u mirnoj i srdačnoj atmosferi, ali nije uvek bilo tako.Prilikom prvog susreta sa ćerkom u prostorijama Okružnog zatvora, bivši predsednik Jugoslavije Mariji se, pomalo šaljivo, obratio rečima:- Gde si, teroristo!Milošević je tada najverovatnije aludirao na to što je Marija tokom akcije njegovog hapšenja u rezidenciji u Užičkoj pucala iz pištolja, zbog čega se protiv nje i danas vodi sudski postupak. Prema svedočenju tadašnjeg upravnika zatvora Dragiše Blanuše, Marija je briznula u plač i optužila oca da je maltene dobrovoljno otišao iza rešetaka.

Unutrašnjost ćelije 1121
Unutrašnjost ćelije 1121

Sve odlučuješ sam- Do svega ovoga nije trebalo da dođe da si se odupro, a ti si se s njima dogovarao i 31. marta seo u auto. Ja hoću oca pored sebe, a ne oca u Hagu. Ti kao da si doneo odluku da ideš u Hag i koji k..c onda ja tražim ovde kada sve odlučuješ sam i ne savetuješ se sa mnom i majkom, kao da nas dve ne postojimo.- Marija, sine, smiri se. Život se sastoji od uspona i padova. Šta je trebalo da dozvolim one noći, da vas sve pobiju ili da nevini stradaju? Zadovoljan sam kad je svima vama dobro, i tebi i majci i malom Marku i Marku. Ja ću dostojanstveno sve podneti, ne brinite, neću se ubiti. Sve je to život. Meni će uvek biti dobro ako znam da ste svi vi dobro - pokušao je tada da je uteši otac.

Ovde je ručavao... Hrana na stolu
Ovde je ručavao... Hrana na stolu

Slobi je bilo dozvoljeno da u pritvoru na raspolaganju ima kuvalo. Jednom prilikom, tokom posete, zamolio je Mariju da za njih troje skuva kafu. Međutim, ona je tada eksplodirala.

Bilo mu hladno... Milošević tražio i dobio grejalicu
Bilo mu hladno... Milošević tražio i dobio grejalicu

- Nisam ja došla u zatvor da vam kuvam kafu i da budem kafe-kuvarica. Sve me boli, i bubreg i stomak, i sve mi redom otkazuje, tako da neću dočekati četrdeset godina. Zar ne vidite da je sve otišlo u p...u materinu - urlala je Marija, na šta je Sloba pokušao da je smiri:- Marija, sine, šta to govoriš? Zašto ne odeš kod lekara i ko ti je prepisao terapiju?Tek je na te njegove reči Marija poludela.

Prazna kaseta... Sve stvari držao je u svom koferu
Prazna kaseta... Sve stvari držao je u svom koferu

Nisam glupi Avgust- Niko! Tebi je očigledno dobro ovde u zatvoru, a ovoj partizanki (pokazujući na majku) zadovoljstvo je da dolazi ovde, ona ionako ima iskustva u zatvorskim posetama iz partizanskih dana. Bilo bi krajnje vreme da prestanete da se ponašate kao da ste u partizanima i da počnete realno da razmišljate. Ja nisam u tim vašim partizanskim pričama, ne pripadam tu gde ste vi, ja sam iz neke druge priče. Ti sve radiš sam i na svoju ruku, nisi se konsultovao sa porodicom ni kada si raspisivao izbore, pa sam ja to saznala tek iz novina. E pa sada vidi. Došao je smak sveta u Srbiju, sve je poplavljeno, čak i zatvori, voda je ljudima do prvog sprata. Ovde poplava, tamo zemljotres, negde vulkani. Samo se vi smejte. Ne dolazim četiri dana, a kad dođem, vi mi se smejete kao da sam glupi Avgust i samo se međusobno domunđavate - siktala je Marija.

Mira sa stražarom pričala o Marijinom izgleduDA SAM RUŽNA KO AKREP, ON BI REKAO DA SAM LEPAMarija Milošević i Mirjana Marković u posete su uvek dolazile u dva automobila, svaka za sebe. Prilikom upoznavanja sa nadzornikom Miodragom Savićem, zvanim Mačak, s kojim je Sloba provodio dosta vremena, Mirjana ga je pitala:- Kako ti se sviđa moja ćerka, je li lepa?- Lijepa je.Marija je ljutito odgovorila:- Šta to pitaš?! Da sam ružna ko akrep, on bi rekao da sam lepa.

Voleo literaturu Miloševiću knjige kao duhovni oslonac ČITAO NA SRPSKOM I ENGLESKOMBivši predsednik je u zatvoru čitao knjige na engleskom i srpskom, dok ga dnevna štampa nije preterano interesovala. Prema mišljenju upravnika Blanuše, knjige su mu bile duhovni oslonac. Čitao je „Seventh Scroll“ Vilbura Smita, „Trevejn“ i „Korzikansku priču“ Roberta Ladlama, „Moć podsvesti“ Džozefa Marfija, Kroninov „Konac dela“, Stajnbekove „Plodove gneva“, zatim „Na Drini ćupriju“, „Gorski vijenac“, „Šešir profesora Koste Vujića“ Milovana Vitezovića...Savete šta da čita davala mu je i supruga Mirjana Marković. Jednom prilikom rekao joj je da mu je tokom posete Amfilohije poklonio Novi zavet u prelepom povezu.- Hoćeš li da čitaš Novi zavet? - pitala je, a on je doslovce odgovorio:- Ma jok, bre!

Slavili UskrsMIRA POBEDILAZa Uskrs Mira je izvadila ručak i pet-šest farbanih jaja, crvenih, plavih i braon, bez šara. On je uzeo jedno plavo, a ona crveno. Namesti ruku da ona prva udari, pa kad je pogledao rezultat, maznim tonom joj je je rekao:- Pa ti mene uvek pobediš!

POKLON DODATAK GURMAN

DANAS U KURIRU: Zelena snaga spanaća

U današnjem poklon dodatku Gurman pronaći ćete interesantnu priču o poreklu spanaća. Saznajte koje su mu nutritivne vrednosti, kako razlikovati stari od mladog spanaća, a otkrivamo vam i najzanimljivije recepte kako da spanać učinite ukusnim i primamljivim, čak i onima koji ga ne vole.

Ne propustite najbolju zbirku recepata i kulinarskih saveta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track