Prikaži najnovije vesti
Agencija za borbu protiv korupcije, zorana markovic, ldp,

Markovićeva o prodaji Politike: Nema posla za nas

Društvo 5

Agencija je o promeni vlasništa u Politici saznala iz medija i o toj prodaji zna onoliko koliko su mediji izvestili, rekla je Zorana Marković na konferenciji za novinare i dodala da Agencija iz tih informacija ne vidi elemente za postupanje

BEOGRAD - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je da je Agencija o promeni vlasništva u Politici saznala iz medija i da na osnovu tih informacija ne vidi elemente za postupanje Agencije.

Moskovska "Ist medija grupa" preuzela je 50 odsto preduzeća Politika novine i magazini od bečkog Ost holdinga, u vlasništvu nemačke kompanije VAC, a promena vlasništva registrovana je 16. jula.

Agencija je o promeni vlasništa u Politici saznala iz medija i o toj prodaji zna onoliko koliko su mediji izvestili, rekla je Zorana Marković na konferenciji za novinare i dodala da Agencija iz tih informacija ne vidi elemente za postupanje.

- Mi nismo tužilštvo. Tužilac je pozvan da čita novine i da reaguje ako smatra da postoji krivično delo ili sumnja - rekla je Zorana Marković.

Prema njenim rečima, u Srbiji ne postoji razvijen balans između interesa javnosti da zna i potrebe zaštite privatnosti privatnih investicija i transakcija.

- Mi tu ravnotežu nemamo i ne umemo da se ponašamo između toga do koje granice privatne firme imaju pravo da obavljaju transakcije i da ih niko za to ne proziva i unapred ne sumnjiči i legitimnog interesa javnosti da zna šta se u njihovoj državi dešava i ko je vlasnik čega - rekla je Zorana Marković.

Direktorka Agencije je navela da ne vidi nijedan razlog zašto u Srbiji predstavnici kompanija ne izađu i na konferenciji za novinare obelodane svoju transakciju, kao što to može u Americi, Nemačkoj Francuskoj.

Ona je istakla da je transparentno vlasništvo nad medijima jedan od važnih ciljeva u novoj strategiji borbe protiv korupcije koja je u pripremi, a da se to pominje i u postojećoj strategiji.

- Nisam sklona da nekoga unpred osuđujem zato što je obavio finansijsku transkaciju, kao što nisam sklona da mislim da to treba da se obavi van pažnje javnosti - rekla je Zorana Marković.

Agencija će, kako je navela, na sve načine uticati u okviru svojih nadležnosti da se uspostavi ranoteža između interesa javnosti da zna i potrebe zaštite privatnih investicija i transakcija.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir