MEKALISTER: Srbija mora znati da je EU jedinstvena po pitanju sankcija Rusiji
Foto: Dragana Udovičić

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

MEKALISTER: Srbija mora znati da je EU jedinstvena po pitanju sankcija Rusiji

Politika -

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da razume tesne veze Srbije sa Rusijom, da poštuje odluku Srbije da se ne pridruži sankcijama protiv Rusije, ali da ona mora da zna da je EU jedinstvena.

"Srbija je po mnogim pitanjima veoma bliska sa EU, ali po pitanju Rusije postoje razlike", rekao je Mekalister.

On je podsetio na činjenicu da poglavlje 31 u okviru pristupnih pregovora predviđa da svaka zemlja koja želi da postane članica mora, korak po korak, da se harmonizuje u spoljnoj i bezbednosnoj politici sa EU.

Srbija je do sada imala visok stepen harmonizacije sa politikom EU. Posebno bih pohvalio srpski doprinos u vojnim misijama EU", rekao je Mekalister.

Ipak, podsetio je, Rusija je aneksijom Krima masivno prekršila međunarodno pravo, na šta je EU imala odgovor, ali se Srbija nije pridružila mehanizmu sankcija, što Brisel mora da prihvati. Poštujem odluku Srbije, ali ona mora da zna da je EU jedinstvena", naglasio je Mekalister.

On je izrazio uverenje da srpsko-ruski odnosi mogu biti most da ponovo dođe do boljih odnosa EU i Moskve. Zapad očekuje od Rusije da bude svesna svoje odgovornosti u Siriji, gde smo, ističe, suoceni sa najvećom humnitarnom tragedijom od Drugog svetskog rata i da, u skladu s tim, doprinese zaustavljanju masakra nedužnog stanovništva.

Mi smo zbog toga stalno spremni na dijalog sa Rusijom, ali uz poštovanje međunarodnih vrednosti, kazao je on. Mekalister je izrazio nadu da će EU poći za rukom da i po tom pitanju dođe do harmonizacije politike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja