MEŠTANI SAVINCA: Ministarko, triput se prekrsti pa sama poseci hrast star 600 godina!
Foto: Dragana Udovičić I Beta Aleksandar Stojanović

Azerbejdžanski radnici neće ni da ga pipnu

MEŠTANI SAVINCA: Ministarko, triput se prekrsti pa sama poseci hrast star 600 godina!

Srbija -
Reč je o hrastu-zapisu na Koridoru 11, na deonici Ljig-Preljina, gde je trasa autoputa stigla na 150 metara sa obe strane, ali mu zbog brojnih protesta da se sačuva, jer je "sveto drvo" s tradicijom, niko ne prilazi

GORNJI MILANOVAC - Mesna zajednica na Savincu danas je uputila poziv ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorani Mihajlović da dođe i lično poseče hrast-zapis star 600 godina.

Reč je o hrastu koji se nalazi na Koridoru 11 na deonici Ljig-Preljina, gde je trasa autoputa stigla na 150 metara sa obe strane, ali mu zbog brojnih protesta da se sačuva, jer je "sveto drvo" s tradicijom, niko ne prilazi.

Predsednik Mesne zajednice na Savincu, gde se hrast nalazi, Miliša Nikolić (50) je rekao da je ministarstvo saopštilo da će hrast biti posečen i da se trasa neće izmeštati zbog zahteva meštana i ekologa. "Mi smo odučili da pozovemo ministarku da ona pristupi seči hrasta, neka se tri puta prekrsti i neka tri puta udari sekirom u stablo šestogodišnjeg sveca i posle neka upale motorne testere", kazao je Nikolić.

On ističe da ga ni Turci ni komunisti nisu takli, "ali je došlo vreme da ga ruše oni koji se krste i Bogu mole, a mi protiv sile ne možemo i jedino želimo da bude svečano posečen". Nikolić je danas novinarima rekao da je jedini krivac za sve ovo projektant koji je radio u kabinetu, a nije izašao na teren da vidi kuda trasa autoputa prolazi. "Mi smo ukazivali da je taj deo projekta na štetu Srbije, jer je mogao da zaobiđe Savinac, ne bi se gradila dva tunela, niti se izmeštao lokalni put i reka Dičina, a bio bi kraći za dva kilometra", rekao je Nikolić.

Kopredsednik Zelene stranke Srbije Goran Čabardi je kazao da će se sve učiniti da hrast ne bude posečen, a ako se krene u taj posao, očekuje da to neće biti noću i krijući od naroda. Radove na ovom delu Koridora 11 izvodi azerbejdžanska firma "Az Virt" čiji stručnjaci kažu da njihovi radnici hrast neće ni dotaći, a posao će nastaviti kada više ne bude na trasi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track