MIHAJLOVIĆ: Uz podrššku UN do unapređenja rodne ravnopravnosti
Foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

Ministarka ugostila koordinatorku Ujedinjenih nacija

MIHAJLOVIĆ: Uz podrššku UN do unapređenja rodne ravnopravnosti

Društvo -
Stalna koordinatorka UN u Srbiji Solorano istakla je da će UNDP nastaviti da podržava proces unapređenju rodne ravnopravnosti u Srbiji

BEOGRAD - Uvođenje nacionalnog SOS telefona za podršku ženama žrtvama porodičnog nasilja treba da bude jedna od najvažnijih aktivnosti u narednom periodu, saglasile su se danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solorano.

Kako se navodi u saopštenju kabineta ministarke Mihajlović, stalna koordinatorka UN u Srbiji istakla je da će UNDP nastaviti da podržava taj proces.

Mihajlović i Vojačkova Solorano ocenile su da su Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u proteklih godinu dana uradili mnogo na unapređenju rodne ravnopravnosti u Srbiji. Mihajlović je u razgovoru sa Vojačkovom podsetila da je izrađen Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti, a da će uskoro biti završena i Nacionalna strategija o rodnoj ravnopravnosti, kao i Akcioni plan koji tu strategiju prati.

Ona je dodala da je Vladino Koordinaciono telo, kojim predsedava, podržalo proces unapređenja budžetskog sistema i dalo preporuke za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja.

Koordinaciono telo je pružilo podršku usvajanju Indeksa rodne ravnopravnosti i zajedno sa Timom za smanjenje siromaštva i Republičkim zavodom za statistiku pristupilo izradi Indeksa rodne ravnopravnosti po metodologiji Evropske unije, rečeno je na sastanku u Vladi Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja