Monografija Igrati život

Milorad Mišković: Suze u Nici, aplauzi u Valjevu

Pop kultura

Autor:

Baletan je, ne bez suza, tamo iz daljine pozdravio svoju prvu kolevku, kako naziva rodno Valjevo, i iskazao žaljenje što nije mogao da dođe na zavičajnu promociju svog životopisa

Milorad Mišković, Igrati život, baletan foto vikipedija.

Foto: Wikipedia

VALJEVO - Ono što je Nikola Tesla u svetu nauke, to je Milorad Mišković u baletskoj igri - rečeno na valjevskoj promociji monografije "Igrati život", posvećene delu ovog vanserijskog umetnika koji je, pre 85 godina, rođen u gradu na Kolubari

Da se kojim slučajem pre neko veče pojavio u svečanoj sali Valjevske gimnazije, bio bi to u ovom gradu prvorazredni kulturni događaj. Međutim, daljina i godine čine svoje: Milorad Mišković (1928), svetski poznati baletski igrač, a nekad i veliki svetski putnik, danas vreme uglavnom provodi na Mediteranu - u svom lepom, toplom domu u Nici.

Ipak, ovaj događaj njemu posvećen pokrenuo je emocije. On je, ne bez suza, tamo iz daljine pozdravio svoju prvu kolevku, kako naziva rodno Valjevo, i iskazao žaljenje što nije mogao da dođe na ovu zavičajnu promociju svog životopisa - monografije "Igrati život".

I za ovakvu informaciju veliki umetnik je dobio od svojih zemljaka gromoglasan aplauz, baš kao nekad bezbroj puta za svoju igru na najvećim svetskim scenama. Inače, reč je o monografiji (izdavač Istorijski arhiv Beograda) koju potpisuju baletskaumetnica Marija Jankovići Jovan Ćirilov, veliko ime naše pozorišne umetnosti, a koja je, pod pokroviteljstvom Uneska,objavljena 2009. godine. Iste godine bila je i zaista spektakularna beogradska promocija u Narodnom pozorištu,a sa priličnimi pomalo neobjašnjivim zakašnjenjem desilo se i ovo valjevsko predstavljanje te „knjige o Miloradu".

Doduše, ne samo Valjevo već i dobar deo Srbije još uvek otkriva Milorada Miškovića kao specifičnu ličnost, vanserijskog umetnika, igrača koji je bio partner najvećih svetskih balerina svoga vremena. Francuska je, inače, zemlja u kojoj je Mišković proveo najveći deo svog života i na čije je pozornice najčešće izlazio. To je i bio povod da reditelj Gordan Dragović publici predstavi ovu baletsku velesilu i mesto našeg umetnika u njoj.

Milorad Mišković je rođen 1928. godine u Valjevu, u građansko-trgovačkoj porodici koja se nakon četiri godine preselila u Beograd. Tu je Milorad završio osnovnu školu i gimnaziju a 1942. godine postao i polaznik baletskog studija čuvene Nine Kirsanove. Njegova internacionalna karijera počela je 1946. godine nastupima na scenama širom Evrope i sveta.

Taj vrtoglavi uspon i blistava igračka karijera potrajalisu sve do 1979. godine, kada će on postati umetnički direktor Uneska, a to znači i Uneskov svetski ambasador, promoter kulture visokog ranga.

U najsvežijoj usmenoj dopuni svoje životne biografije, on je, u telefonskom razgovoru sa Marijom Janković, podsetio kako se, posle 16 godina boravka u inostranstvu, po povratku u zemlju prvo obreo u svom Valjevu. Nimalo slučajno, kazao je.

Želja mu je bila da vidi familiju, čije je poreklo iz obližnjih Bačevaca, to jest zaseoka Miškovići, da oseti vibracije ovog prostora i sretne se sa retko srdačnim, fizički i duhovno lepim ljudima. Za njega su, takođe je naveo u pomenutom razgovoru uoči ove zavičajne promocije, veliko otkriće bile manastirske freske, stihovi Desanke Maksimović i rad i promišljanja slikara Ljube Popovića, takođe Valjevca, sa kojim se povremeno i družio u Parizu. On se ozbiljno nosio mišlju da igrom dočara deo tog duhovnog i poetskog dara, obeležja našeg naroda, ali nešto bi ga u tome, nažalost, najčešće sprečilo. Napomenuo je, kaže Marija Janković, da u belom svetu nikada nije izgubio svoju ličnost upravo znajući gde su mu koreni i njegova prva kolevka.

O tome o kakvoj se baletskoj veličini radi govorio je i Jovan Ćirilov, podsetivši pri tom da praktično ne postoji nijedan svetski leksikon igre i enciklopedija u kojima nije masnim slovima upisano ime Milorada Miškovića.Uz nesporan veliki talenat, njegovu umetničku liniju pratili su uporan rad, hrabrost, filozofsko promišljanje i ogromna želja da dotakne zvezde. Ono što je Nikola Tesla u svetskoj nauci, rekao je Ćirilov, to je Milorad Mišković u svetu igre.

Ovim povodom postavljena je i izložba fotografija velikog formata na kojima su neki od najznačajnih likova iz bogatog scenskog opusa ovog izuzetnog Valjevca.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ceo svet me zna jer sam zvezdetina, volim da popijem kafu gde me ne znaju Vesna Zmijanac, neprepoznatljiva

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!