Minimalna penzija biće 27 odsto prosečne plate

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Minimalna penzija u Srbiji biće najviše do 27 odsto prosečne zarade, dogovoreno je na sastanku predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa

pups, SPS-PUPS-JS, Jovan Krkobabić,

BEOGRAD - Minimalna penzija u Srbiji biće najviše do 27 odsto prosečne zarade, dogovoreno je na sastanku predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem.
 
Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade, MMF je na insistiranja Krkobabića prihvatio da se u izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ugradi odredba koja bi definisala granicu najmanje penzije.
 
Navodi se da je određivanjem granice na 27 odsto prosečne plate odobren veći iznos minimalne penzije od sindikalnih zahteva, koji koji su tu granicu limitirali na 25 procenata prosečne zarade.
 
To konkretno znači da ukoliko najniži iznos penzije za prethodnu godinu iznosi manje od 27 odsto od prosečne zarade, najniži iznos penzije će se vanredno uskladiti od 1. januara tekuće godine, tako da dostigne zakonski nivo.
 
Trenutno minimalna penzija u Srbiji iznosi 11.088 dinara, a prosečna plata u septembru 34.570 dinara.
 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (9)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • 1234567890

  1234567890

  Кога ти фарбаш матори коњу? 27% од просечне плате,узми дигитрон па рачунај:34.570*27%=9.333,9.-динара,а сада је минимална пензија 11.088,00.-динара.КОГА БРЕ ВИШЕ З..БАВАТЕ СА САМО ВАМА И ММФ ЗНАНОМ МАТЕМАТИКОМ,боље рећи матемотиком.

  24 Odgovori 
 • Aleksa

  Aleksa

  Svaka im cast.Ne znam ko ce samo moci da prezivi sa 10 000 din????!?!??!??A,tek mi nije jasno ko ce uspeti da sakupi 40 godina staza.....Ovo je stvarno prevazislo svaku meru.

  16 Odgovori 
 • djole t

  djole t

  Tri Evra dnevno! No coment.

  6 Odgovori 

Poslednji komentar

 • miodrag

  miodrag

  Dvadeset godina sam plaćao penziono a dobio rešenje pre neki dan 10.820 dinara mi je penzija a supruga sa 16 godina poljoprivrednog staža ima 9.500 bolje da sam se bavio poljoprivredom.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!