Minimalna penzija biće 27 odsto prosečne plate

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Minimalna penzija u Srbiji biće najviše do 27 odsto prosečne zarade, dogovoreno je na sastanku predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa

pups, SPS-PUPS-JS, Jovan Krkobabić,

BEOGRAD - Minimalna penzija u Srbiji biće najviše do 27 odsto prosečne zarade, dogovoreno je na sastanku predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem.
 
Kako se navodi u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade, MMF je na insistiranja Krkobabića prihvatio da se u izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ugradi odredba koja bi definisala granicu najmanje penzije.
 
Navodi se da je određivanjem granice na 27 odsto prosečne plate odobren veći iznos minimalne penzije od sindikalnih zahteva, koji koji su tu granicu limitirali na 25 procenata prosečne zarade.
 
To konkretno znači da ukoliko najniži iznos penzije za prethodnu godinu iznosi manje od 27 odsto od prosečne zarade, najniži iznos penzije će se vanredno uskladiti od 1. januara tekuće godine, tako da dostigne zakonski nivo.
 
Trenutno minimalna penzija u Srbiji iznosi 11.088 dinara, a prosečna plata u septembru 34.570 dinara.
 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ne verujem u to da je žena koju smo priveli suštinski organizator napada na Milana Beka Nebojša Stefanović, ministar policije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!