MINISTAR DAČIĆ PORUČIO IZ NIKOZIJE: Hitno zaštititi decu migrante i tražioce azila
Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanovic

Kipar

MINISTAR DAČIĆ PORUČIO IZ NIKOZIJE: Hitno zaštititi decu migrante i tražioce azila

Politika -

NIKOZIJA - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na ministarskom sastanku Saveta Evrope u Nikoziji da je u rešavanju migantske krize sa kojom se suočavaju zemlje Evrope glavni izazov upravljanje masovnim migracijama uz istovremeno poštovanje ljudskih prava.

Na 127. ministarskom sastanku Dačić je rekao da Srbija deli uverenje SE da je "potrebno preduzimanje hitnih mera radi zaštite dece migranata i tražilaca azila, posebno onih bez pratnje, uključujući aktivno angažovanje u sprečavanju trgovine ljudima i svih vidova njihove zloupotrebe, kao i kažnjavanja odgovornih za krijumčarenje migranata".

Dačić je rekao da se Srbija kao zemlja na zapadnobalkanskoj migracionoj ruti, suočila sa skoro milion izbeglica i migranata koji su prešli preko njene teritorije od početka krize do danas i dodao da posebnu pažnju posvećuje ranjivim grupama, naročito zaštiti dece.

"Zakonom o azilu propisano je načelo posebne brige o tražiocima azila sa posebnim potrebama, među kojima su i maloletnici, uz obezbeđivanje staratelja maloletnicima bez pratnje i njihovim prihvatom u posebnom centru. Preduzimaju se i adekvatne mere u vezi sa zdravstvenom zaštitom i obrazovanjem maloletnih migranata", kazao je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je podsetio i da Srbija "nažalost ima velika i bolna iskustva sa izbeglicama i interno raseljenim licima" i naveo podatke da u Srbiji i danas boravi 29.457 izbeglica iz Hrvatske i BiH, i više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova.

Obraćajući se učesnicima sastanka na temu "Osnaživanje demokratske bezbednosti u Evropi" Dačić je rekao i da je Srbija u potpunosti posvećena zaštiti standarda i vrednosti Evropske konvencije o ljudskim pravima i da podržava zaključke generalnog sekretara SE o potrebi jačanja efikasnosti Evropskog suda za ljudska prava u procesuiranju i sprovođenju presuda.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanovic
Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanovic

On je dodao da SE poseduje instrumente i kapacitete da još više doprinese rešavanju problema u kriznim područjima, kroz angažovanje na planu očuvanja demokratije, zaštite ljudskih i manjinskih prava i vladavine prava, uključujući i u domenu reformi u pravosuđu i borbi protiv korupcije.

Naveo je takođe da Srbija "pridaje veliki značaj suzbijanju terorizma kao globalne pretnje" dodajući da "sve češći teroristički akti nedvosmisleno ukazuju na neophodnost da borba protiv terorizma u svim njegovim oblicima i načinima ispoljavanja, kao i borba protiv ekstremnog nasilja i radikalizacije koji dovode do terorizma, moraju da ostanu medju glavnim prioritetima Saveta Evrope".

Dačić je rekao i da Srbija podržava nastavak angažmana Saveta Evrope na Kosovu uz puno poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i statusno neutralnog pristupa i da je spremna da bude konstruktivan partner.

Dačić je ukazao da na Kosovu "i nakon višegodišnje primene različitih projekata nema značajnijeg napretka u poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda" posebno kada je reč o Srbima i da više od 200.000 raseljenih još ne može da se vrati.

Na 127. ministarskom sastanku SE u Nikoziji Kipar je šestomesečno predsedavanje Komitetu ministara predao Češkoj.

DAČIĆ U NIKOZIJI UPOZORIO: U Evropi sve više rasizma i ksenofobije

(Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track