Posle pisanja Kurira

Ministarstvo smenjuje ambasadorku u Rusiji Jelicu Kurjak?

Politika

Autor:

U MIP najavljuju da će ispitati slučaj Jelice Kurjak, koja je učestvovala u rušenju Vladimira Putina, a da će nakon toga i reagovati

Jelica Kurjak, ambasador u Rusiji, rusija, moskva,

Uskoro šut-karta za Jelicu Kurjak

BEOGRAD - Opoziv!
U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da su upoznati s navodima koje je objavio Kurir da je ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak učestvovala u rušenju predsednika Vladimira Putina i aktuelnog režima. Tačnije, da je tokom predsedničke kampanje u zvanične posete primala opozicione lidere, dok je njena ćerka čak učestvovala u protestima. Sada zbog njenih postupaka niko od ruskih zvaničnika ne želi da je primi.

- Nije poznato da se ruska strana ikad zvanično obratila Beogradu s primedbama na račun ambasadorke Jelice Kurjak. Svakako da je u toku raspitivanje o informacijama iznetim u Kuriru i kada se dođe do zaključka, biće i formalne reakcije Ministarstva inostranih poslova - navedeno je u pisanom odgovoru informativne službe MIP. Inače, kako Kurir saznaje u ovom ministarstvu, postoji velika šansa da zbog ovog skandala dođe do smene aktuelne ambasadorke.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović naglasio je da, ukoliko se utvrdi da je ambasadorka Srbije u Moskvi vodila politiku mimo državne, hitno treba pokrenuti postupak za njenu smenu.

- Javna je tajna, i to svi znaju, da je na mesto ambasadora došla na izričit zahtev bivšeg predsednika Borisa Tadića. Ona je u Moskvi bila otpravnik poslova, a to svakako nije iskustvo za diplomatu koji će vas predstavljati u tako važnoj zemlji. MSP bi morao da se oglasi jer Srbija u ovom trenutku mnogo polaže na svoje dobre odnose s Rusijom, tako da nam takva vrsta problema uopšte ne treba - ističe on.

S. MALIŠIĆ - B. BOJIĆ

Ivan Mrkić zoom Ivan Mrkić

Diplomate oči i uši države

Bivši diplomata Predrag Simić kaže da konkretan slučaj ne može da komentariše iz ličnih razloga, ali napominje da ambasador mora biti i oči i uši države.

- Važno je da u velike zemlje poput Rusije šaljemo diplomatu u koga predsednik, premijer i Vlada imaju poverenje da će na pravi način preneti njihove stavove - ističe Simić.


Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ovakvi slučajevi mogu da naprave veliku štetu našoj diplomatiji Branko Radun, politički analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!