Ne bira biznis partnere

Mirko Cvetković poslovao s bugarskim mafijašem!

Društvo

Autor:

Bivši premijer Srbije osnovao firmu s Bugarinom Vladislavom Tamburkovskim, koji je u Makedoniji osuđen na 10 godina zatvora zbog pronevera

Mirko Cvetković, Vladislav Tamburkovski, poslovanje, bugarski kriminalac, osuđen

Cvetković nije birao s kim će osnivati firme

BEOGRAD - Partneri.
Bivši premijer Mirko Cvetković imao je zajedničku firmu s Bugarinom Vladislavom Tamburkovskim, stečajnim upravnikom koji je ojadio više preduzeća u Makedoniji, zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora, a u bekstvu je od 2006. Zajedno su sarađivali od 2005. do 2008. i u vreme kada je Cvetković bio ministar finansija i predsednik vlade.

Njih dvojicu povezao je „CES Mekon“, konsultantska kuća, čiji kadar desetak godina kontroliše najvažnije političke i ekonomske državne institucije, kao što su vlada Srbije, ministarstva finansija i ekonomije, NBS...

- Cvetković i Tamburkovski su radili na projektu savetovanja Agencije za privatizaciju, ukupne vrednosti 253.000 evra, koji je 2005. dobio „CES Mekon“. Vođa projekta bio je Dušan Nikezić, koji je, kao i Cvetković, do 2004. radio u Agenciji. Tamburkovski je trebalo da zaradi 18.000 evra, a Cvetković 12.000 evra. Ubrzo su njih dvojica formirala firmu BRG, gde su imali po 25 odsto akcija, a ekonomista Stipe Lovreta 50 odsto - kaže naš sagovornik.

Već sredinom 2006. podnete su prve prijave protiv Tambrukovskog, a on je nestao, i tako je do danas. Prva osuda bila je za krivično delo zloupotrebe položaja jer je, prema navodima presude, oštetio vlasnika topionice „Investas“ za 390.000 evra. Osuđen je, zatim, i za isto delo u slučajevima Eksport-import banke, fabrike obuće „Gazela“ i fabrike autobusa „Skoplje FAS“. U junu 2008. osuđen je na pet godina zatvora, u januaru 2009. na šest meseci, a zatim i na još pet godina zatvora.

U vreme kada je Tamburkovski osuđen i za njim raspisana poternica, 2006. Cvetković nije bio u vladi, ali je sledeće godine postao ministar finansija, a firma je i tada postojala. 

BRG je, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja Srbije bila registrovana na adresi Kralja Milana 34, s osnivačkim kapitalom od 500 evra.

Komentar Mirka Cvetkovića i Vladislava Tamburkovskog nismo mogli da dobijemo.

Ugovor između „Ces Mekona“ i agencije za privatizaciju zoom Ugovor između „Ces Mekona“ i agencije za privatizaciju

 

Vladislav Tamburkovski u bekstvu od 2006. zoom Vladislav Tamburkovski u bekstvu od 2006.

Lovreta: Benigno

Na pitanje ko je doveo Tamburkovskog, Stipe Lovreta odgovara da se ne seća, kao i da ga on nije poznavao.

- Firma je osnovana da bi nešto radila, ali nije radila ništa. Sve je to bilo benigno, a Cvetković je mnogo pre nego što je postao premijer digao ruke od toga - kaže za Kurir Lovreta, i dodaje da nije sarađivao sa „CES Mekonom“.

Lovreta je član UO Privredne banke Beograd.

„Poznati“ stečajni upravnik

Za posao likvidacije BRG Cvetković je angažovao Budimira Mrdovića. On je bio i stečajni upravnik „Future plus“, a kako su preneli mediji, ubrzo po dolasku na ovu funkciju angažovao je „CES Mekon“ kao savetnika.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Opcija „ne“ garantuje nadu da će Grci sami kontrolisati svoju sudbinu Džozef Stiglic, dobitnik Nobelove nagrade

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!