Ne bira biznis partnere

Mirko Cvetković poslovao s bugarskim mafijašem!

Društvo

Autor:

Bivši premijer Srbije osnovao firmu s Bugarinom Vladislavom Tamburkovskim, koji je u Makedoniji osuđen na 10 godina zatvora zbog pronevera

Mirko Cvetković, Vladislav Tamburkovski, poslovanje, bugarski kriminalac, osuđen

Cvetković nije birao s kim će osnivati firme

BEOGRAD - Partneri.
Bivši premijer Mirko Cvetković imao je zajedničku firmu s Bugarinom Vladislavom Tamburkovskim, stečajnim upravnikom koji je ojadio više preduzeća u Makedoniji, zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora, a u bekstvu je od 2006. Zajedno su sarađivali od 2005. do 2008. i u vreme kada je Cvetković bio ministar finansija i predsednik vlade.

Njih dvojicu povezao je „CES Mekon“, konsultantska kuća, čiji kadar desetak godina kontroliše najvažnije političke i ekonomske državne institucije, kao što su vlada Srbije, ministarstva finansija i ekonomije, NBS...

- Cvetković i Tamburkovski su radili na projektu savetovanja Agencije za privatizaciju, ukupne vrednosti 253.000 evra, koji je 2005. dobio „CES Mekon“. Vođa projekta bio je Dušan Nikezić, koji je, kao i Cvetković, do 2004. radio u Agenciji. Tamburkovski je trebalo da zaradi 18.000 evra, a Cvetković 12.000 evra. Ubrzo su njih dvojica formirala firmu BRG, gde su imali po 25 odsto akcija, a ekonomista Stipe Lovreta 50 odsto - kaže naš sagovornik.

Već sredinom 2006. podnete su prve prijave protiv Tambrukovskog, a on je nestao, i tako je do danas. Prva osuda bila je za krivično delo zloupotrebe položaja jer je, prema navodima presude, oštetio vlasnika topionice „Investas“ za 390.000 evra. Osuđen je, zatim, i za isto delo u slučajevima Eksport-import banke, fabrike obuće „Gazela“ i fabrike autobusa „Skoplje FAS“. U junu 2008. osuđen je na pet godina zatvora, u januaru 2009. na šest meseci, a zatim i na još pet godina zatvora.

U vreme kada je Tamburkovski osuđen i za njim raspisana poternica, 2006. Cvetković nije bio u vladi, ali je sledeće godine postao ministar finansija, a firma je i tada postojala. 

BRG je, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja Srbije bila registrovana na adresi Kralja Milana 34, s osnivačkim kapitalom od 500 evra.

Komentar Mirka Cvetkovića i Vladislava Tamburkovskog nismo mogli da dobijemo.

Ugovor između „Ces Mekona“ i agencije za privatizaciju zoom Ugovor između „Ces Mekona“ i agencije za privatizaciju

 

Vladislav Tamburkovski u bekstvu od 2006. zoom Vladislav Tamburkovski u bekstvu od 2006.

Lovreta: Benigno

Na pitanje ko je doveo Tamburkovskog, Stipe Lovreta odgovara da se ne seća, kao i da ga on nije poznavao.

- Firma je osnovana da bi nešto radila, ali nije radila ništa. Sve je to bilo benigno, a Cvetković je mnogo pre nego što je postao premijer digao ruke od toga - kaže za Kurir Lovreta, i dodaje da nije sarađivao sa „CES Mekonom“.

Lovreta je član UO Privredne banke Beograd.

„Poznati“ stečajni upravnik

Za posao likvidacije BRG Cvetković je angažovao Budimira Mrdovića. On je bio i stečajni upravnik „Future plus“, a kako su preneli mediji, ubrzo po dolasku na ovu funkciju angažovao je „CES Mekon“ kao savetnika.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (61)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Sirius

  Sirius

  U normalnoj zemlji ovakav nikada ne bi mogao da bude premijer. Premijer mora da bude agilan, menadzer, lider a ne smusen penzioner. Ocigledno je da su ga zanimali samo licni interesi.

  76 Odgovori 
 • Ljuba

  Ljuba

  Da li je Srpski narod toliko zastranio, ili je doslo vreme opste otimacine.Dacicu,hapsi ih da ti glave ne dodju.

  66 Odgovori 
 • Moamer Gadafi

  Moamer Gadafi

  Vidi ti Cveleta, ovamo kao priča nemuštim jezikom, a kad tamo...drma li drma. Opaaaaaa!!!

  57 Odgovori 

Poslednji komentar

 • aleks

  aleks

  Imas na glavi vise slaga nego svadbena torta!

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!