MISLI SVECA KOJI JE HODAO ZEMLJOM: Patrijarh Pavle je najbolje objasnio zašto je hrišćanin
Foto: Dado Đilas

Sećanje

MISLI SVECA KOJI JE HODAO ZEMLJOM: Patrijarh Pavle je najbolje objasnio zašto je hrišćanin

Zanimljivosti -

Patrijarh srpski gospodin Pavle nas je napustio 15. novembra 2009. godine. Ipak, njegova mudrost, dobrota i plemenitost živeće večno. Neka ovim njegovim mislima, makar deo njegove blagosti, pređe i na vas!

Iako je prošlo skoro sedam godina od smrti patrijarha srpskog Pavla, sećanje na njega i dalje živi među srpskim narodom. Zbog svoje skromnosti i dobrote volelo ga je i običan svet, a on mu je uvek uzvraćao pažnjom i lepim rečima.

Ovo su neke od velikih životnih mudrosti pokojnog patrijarha Pavla:

– Čovek je jači mrtav nego nečovek živ.

– Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa "Što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima", onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.

– Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E zato sam hrišćanin.

– Oni ne shvataju hrišćanski ljubav koja ne traži svoje, koja gleda uvek na drugog, ne samo na sebe. Ako se traži svoje, to je već trgovina.

– Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

– I sebi i drugima kažem: mene može da ponižava ko god hoće, al’ da me ponizi nema čoveka na ovom svetu, sem jednog, a to sam ja. Kad to zna čovek ima stabilnost.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

– Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate!

– Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track