MISTERIJA VEKA: Njeno ubistvo postalo je najpoznatiji zločin na svetu zahvaljujući kultnoj seriji
Foto: Youtube / Facebook

Jezivo

MISTERIJA VEKA: Njeno ubistvo postalo je najpoznatiji zločin na svetu zahvaljujući kultnoj seriji

Planeta -

U stvarnom životu Hejzel, a u seriji Lora - ubistvo ove devojke inspirisalo je kultnu seriju Tvin Piks

Letovalište Send Lejk u okrugu Njujork sunce je pržilo već tri dana, a temperatura je dostizala i 38 stepeni Celzijusove skale. Upravo je tada, 7. jula 1908. godine, 20-godišnja Hejzel Iren Dru peške je prolazila udaljenim delom Taborton puta. Taj šumoviti deo bio je vrlo popularan među lovcima, kamperima i ribarima, ali bilo je izrazito rizično za mladu ženu da njime sama hoda noću.

Ona je u svakom pogledu bila privlačna, s divnom bujnom kosom i plavim očima. Oko 19 sati i 30 minuta, na putu je susrela dvojicu muškaraca. Prvi je bio Frenk Smit, farmer tinejdžer kog je već sretala u nekoliko navrata i koji joj je pritom rekao da mu se sviđa, dok je drugi bio Rudolf Gandram (35), trgovac uglja koji je vozio svoju kočiju nazad u grad kad ga je Frenk zamolio za prevoz.

Hejzel ih je pozdravila svojim slamnatim šeširom, ukrašenim velikim monogramom slova H. Dok su prolazili, Smit se okrenuo Gandramu i rekao mu "to je najstarija ćerka starog Drua". Bilo je to poslednji put da je Hejzel viđena živa.

Lora Palmer iz Tvin Piksa, TV verzija Hejzel Dru (Foto: Profimedia)
Lora Palmer iz Tvin Piksa, TV verzija Hejzel Dru (Foto: Profimedia)

Neprepoznatljiva lepotica

Njeno beživotno i nabreklo telo otkriveno je četiri dana kasnije - plutajući jezerom Teal. Uzrok smrti - udarac u potiljak tupim predmetom, što je uzrokovalo frakturu lobanje. Voda je iskrivila njene crte lica, pa su lepu Hejzel prepoznali samo po odeći i zlatnim plombama u zubima. Svi dokazi su upućivali na ubistvo.

Krivac do danas nije pronađen, a iako je u to doba misterija nedeljama punila naslovne strane verovatno bi, kako to obično biva, bila zaboravljena da se ubistvo nije dogodilo u blizini Tabortona, gde je budući kreator Tvin Piksa, Mark Frost provodio svoja mladalačka leta.

Frostova baka Beti Kalun redovno je raspredala lokalne priče, uključujući i onu o ubistvu Hejzel, koja je u predanju postala horor priča o sablastima i duhovima, završavajući se sa "nemoj noću ići u šumu".

Frost je nasledio talenat za pripovedanje, a teško da je njegova baka mogla da zamisli da će njene ukrašene priče postati nešto što se smatra najvećim fenomenom u istoriji televizije. Frost je postao uspešan romanopisac, scenarista i TV autor koji je zajedno s Dejvidom Linčom postao jedan od blizanačkih vrhova (Twin Peaks). Nakon 26 godina od prvog prikazivanja, taj čuveni serijal se vraća na ABC s premijerom 21. maja.

"Čuo sam priče o Hejzel dok sam odrastao, jer je njen duh navodno opsedao jezero, pa je po njoj nastao lik Lore Palmer. Njen lik tumači Šerli Li, a njeno ubistvo je okosnica originalne serije te će ostati lajtmotiv i novih nastavaka.

Savršen život krije tajne

Tokom razvoja serije, Frost je istraživao detalje o tom ubistvu koje mu je intrigiralo maštu. Lora, 17-godišnja kraljica maturske večeri i Hejzel, koja je radila kao sobarica od 14. godine obe su bile lepotice iz malog grada čija su ubistva razotkrile brojne intimne tajne. Lora je živela uzornim životom - odlikašica, verna devojka najboljeg školskog fudbalera, volonterka itd. Ali, kako je istraga napredovala, počeli su da se otrkrivaju tajni ljubavnici. Podjednako je i Hejzelina porodica tvrdila da ona nije imala nikakve simpatije, ali su se kasnije razotkrili tajni sastanci i razglednice izmenjene s muškarcem koji se potpisivao samo svojim inicijalima - zaključane u njenom prtljažniku.

Tvin Piks je nekoliko puta uperio prst u moguće krivce - motociklistu Džejmsa Harlija, lokalnog dilera Leona Džonsona i ljigavog agenta nekretnina Bendžamina Hornea. U Hejzelinom slučaju, to je bio Frenk Smit, koji je osim što mu se sviđala, u nekoliko navrata davao kontradiktorne izjave policiji. Nakon toga javio se niz ekscentričnih osumnjičenih, poput Hejzelinog ujaka Vilijama Tejlora čije je farma u blizini jezera, pa i zubara koji je prethodno zaprosio Hejzel, konduktera u vozu s kojim se navodno tajno viđala, te milionera Henrija Kramrota koji je vodio obližnje odmaralište i na njemu navodno održavao orgije.

Koliko je Hejzelin slučaj tačno uticao na Tvin Piks?

Iako Frost priznaje da nikad nije stigao do rešenja zagonetke u svojoj istrazi, slučaj je dao čitav koncept TV seriji.

"Mudar čovek mi je jednom rekao da su tajne najvažniji sastanak života iz sledećeg razloga: tajna stvara čudo, što vodi do znatiželje, koja zauzvrat razvija našu želju za tim da shvatimo ko smo zapravo" - napisao je Frost u svom romanu "Tajna istorija Tvin Piksa"

(Washington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track