MLADEN BOSIĆ: Presuda Karadžiću nepravedna i neće doprineti istini
Foto: Fonet

MLADEN BOSIĆ: Presuda Karadžiću nepravedna i neće doprineti istini

Politika -
BEOGRAD - Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocenio je danas da je prvostepena presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nepravedna i da neće dopreti ni pravdi ni istini o događajima iz 90-tih godina prošlog veka.

Bosić je izrazio nadu da će "pravda i istina na kraju pobediti, a da će vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji pomoći da se do nje dodje na način na koji je Hrvatska pomogla Gotovini (haškom optuženiku Anti Gotovini) i ostalima pred Haškim tribunalom u drugostepenom postupku".

On je naglasio da presuda ponovo daje ubedjenje da je Haški tribunal prevashodno politička institucija, koja "ima za cilj satanizaciju i definisanje Srba kao glavnih krivaca za protekli rat", objavljeno na zvaničnoj stranici SDS-a.

Slušanje izricanja presude (Foto: Printscreen)
Slušanje izricanja presude (Foto: Printscreen)

"To potvrdjuje činjenica da su skoro svi zločini nad srpskim narodom ostali nekažnjeni. Politički vrh drugih naroda nije osudjivan za te zločine po komandnoj odgovornosti, kao što je slučaj sa kompletnim tadašnjim rukovodstvom Srba iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske”, rekao je Bosić.

On je naveo da SDS “žali za svim žrtvama proteklih sukoba i osudjujemo sve zločine koji su počinjeni nad nedužnim žrtvama, a posebno one koje su počinili pripadnici našeg naroda”. Predsedništvo SDS-a, stranke koju je osnovao Radovan Karadžić i čiji je bio prvi predsednik, dočekalo je izricanje presude Karadžiću na Palama.

Sudsko veće Haškog tribunala danas je osudilo Karadžića na 40 godina zatvora po 11 tačaka optužnice, medju kojima i za genocide u Srebrenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track