Mleko i žitarice protiv anemije

Doktor

Autor:

Proizvodi obogaćeni gvožđem i mikronutrijentima, poput cinka i vitamina A, povećavaju nivo hemoglobina u krvi dece

halo beba, finansiranje, zovu roditelji, gradski sekretar za zdravstvo

BEOGRAD - Mlečni i proizvodi od žitarica obogaćeni gvožđem i kombinacijom drugih mikronutrijenata umanjuju rizik od anemije kod dece, pokazala je studija koju je za kompaniju "Nestle" sproveo Vintertur Institut za ekonomiku zdravlja (Winterthur Institute of Health Economics)

Povećanje nivoa hemoglobina u krvi dece povezano je sa konzumacijom proizvoda obogaćenim mikronutrijentima, pokazali su kombinovani rezultati 18 testiranja u kojima je učestvovalo više od 5.400 dece uzrasta od šest meseci do tri godine.

Deca, uz trudnice, spadaju u grupu najskloniju nedostatku gvožđa, jer su im za rast potrebni visoki nivoi minerala, a anemiju uzrokuje dugoročan nedostatak gvožđa koji za posledicu ima prenizak nivo hemoglobina.

Prema nalazima studije, proizvodi obogaćeni gvožđem i mikronutrijentima, poput cinka i vitamina A, povećavaju nivo hemoglobina u krvi dece.Konzumacija obogaćenih proizvoda tako umanjuje rizik od anemije i ublažava posledice dugoročnog nedostatka gvožđa poput slabijeg mentalnog razvoja i fizičkih sposobnosti, kao i oslabljenog imunog sistema.

Studija je pokazala da proizvodi obogaćeni sa većim brojem mikronutrijenata značajno povećavaju nivo hemoglobina u odnosu na neobogaćene proizvode, kao na proizvode obogaćene samo gvožđem, jer je upravo nedostatak nekoliko mikronutrijenata, a ne samo jednog, uzrok niza zdravstvenih problema.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

U situaciji u kojoj se nalazi Srbija, to me podseća na Marka Miloševića i gradnju Bambilenda Mahmud Bušatlija ekonomista

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!