Mokranjčevi dani od 13. do 20. septembra

Negotin

Mokranjčevi dani od 13. do 20. septembra

Srbija -
Svečanu besedu na otvaranju govoriće Isidora Žebeljan

BEOGRAD - Najstariji muzički festival u Srbiji - 47. Mokranjčevi dani, posvećen najpoznatijem srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu (1856-1914), održaće se u Negotinu od 13. do 20. septembra.

Festival se održava zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i lokalne samouprave, rekao je direktor festivala i Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu Milan Radosavljević na konferenciji za novinare.

Predsednik opštine Negotin Milan Uruković istakao je da se u rodnom gradu Mokranjca ponose najslavnijim sugrađaninom koji je Negotin proslavio širom sveta, da nastavljaju stazom slavnih predaka koji su spajali kultrunu baštinu sa evropskim duhom.

Uruković je istakao da festival ne organizuje samo Dom kulture, ceo grad daje pun doprinos, Negotin se pretvara u veliku muzičku pozornicu koja slavi i čuva delo Mokranjca ali i savremenih stvaralaca čija su dela na njegovom putu.

Prema rečima selektorke Mokranjčevih dana dr Branke Radović, taj put sledi i naša istaknuta kompozitorka, najmlađi srpski akademik Isidora Žebeljan, koja se u svom stvaralaštvu naslanja na folklornu tradiciju koju je utemeljio Mokranjac.

Žebeljan će na otvaranju Mokranjčevih dana govoriti svečanu besedu, a 17. septembra u Domu kulture je koncert njene autorske muzike. Nastupiće renomirani britanski ansambl "Brodski kvartet" iz Londona, koji je srpskoj publici dobro poznat po izvođenju dela kompozitorke Žebeljan.

Kompozicije najizvođenije srpske savremene autorke na evropskoj muzičkoj sceni izvešće Brodski kvartet u saradnji sa Žebeljan, koja će svirati klavir, Anete Ilić (sopran), Bobana Stošića (kontrabas), Aleksandra Tasića (klarinet) i Miroslava Karlovića (udaraljke), a dirigovaće Premil Petrović.

Pored tradicionalnog natpevavanja horova, biće i etno muzike, duhovne ali i džeza, kao i baleta savremenih srpskih kompozitora, izložbi, tribina.

U natpevavanju horova učestvovaće horovi "Gortinija" iz Makedonije sa dirigentom Ilijom Atanasovim, "Postojna" iz Slovenije sa dirigentom Mirkom Ferlanom, "Mir" iz Hrvatske sa dirigentom Želimirom Sušićem, iz Srbije hor "Triniti" iz Beograda sa dirigentkinjom Marinom Dragojlović i Niški kamerni hor sa dirigentkinjom Ivanom Mirović.

Obavezna kompozicija je "Primorski napjevi" Mokranjca a horove će ocenjivati žiri u sastavu: dirigentkinja i profesor Darinka Matić Marović, muzikolog dr Branka Radović i dirigent Vlada Milić.

Celovečernji koncert održaće beloruski hor "Salutaris" iz Minska sa dirigentkinjom Olgom Janum, pobednik natpevavanja horova na prošlogodišnjim Mokranjčevim danima.

Pored Tribine o Mokranjčevom delu, biće održane dve likovne manifestacije, već tradicionalna izložba "Eho muzike", radovi likovnih umetnika inspirisani muzikom, nastali u okviru 13. Likovne kolonije koju organizuje Dom kulture u Negotinu i izložba skica Save Šumanovića sa kojom će gostovati Galerija u Šidu.

U Muzičkom paviljonu u kasne večernje sate nastupiće Beogradski džez trio i gosti Marko Đorđević, truba i Etnogrupa "Klasje" iz Negotina a nedelja 16. septembra je dan za duhovnu muziku, u Crkvi Svete Trojice u Negotinu je Sveta Liturgija, horom Hrama Svete Trojice iz Negotina dirigovaće Svetlana Kravčenko.

Na programu 47. Mokranjčevih dana su i dva srpska baleta: "Balada o mesecu lutalici" Dušana Radića i "Sobareva metla" Miloja Milojevića u koreografiji i režiji Aleksandra Ilića.

Najviše interesovanja publike ne samo iz Negotina već i Beograda je za koncert koji će u utorak, 18.septembra u Domu kulture održati koncertmajstor Londonske filharmonije, naš violinista Roman Simović i pijanista Valter Delahant. Prema rečima selektorke Radović, neobičan je i nasput ansambla kontrabasa "Baš Ćorus" koji će odati muzičku "Počasnicu Mokranjcu".

Mokranjčevi dani, festival koji svakog septembra od 1966. godine, okuplja najbolje horove, izvođače i kompozitore iz Srbije i sveta, zatvoriće 20. septembra "Pasija Svetog Kneza Lazara" srpskog kompozitora Rajka Maksimovića, u izvođenju Hora i orkestra RTS-a, pod dirgentskom upravom Bojana Suđića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track