- 6 komada bataka s karabatacima- 6 većih krompira- 1 veća glavica crnog luka- 1 srednja tikvica- 2 paradajza- 100 g maslaca- 150 ml pirinča- so, biber, aleva paprika- voda za podlivanjePRIPREMA1. Razdvojiti batake i karabatake. Krompir iseći na srednje kocke, tikvicu i paradajz na kockice, a crni luk što sitnije. Seckano povrće pomešajte, dodajte pirinač i po ukusu začinite solju, biberom i alevom paprikom. Sve to rasporedite u tepsiju i dodajte vrlo malo vode (voda se dodaje postepeno, da jelo ne bi bilo previše retko).2. Preko povrća složite blago začinjeno pileće meso, a može i neko drugo koje ste pripremili, i na svaki komad stavite kockicu maslaca.3. Pecite na temperaturi od oko 180 stepeni, povremeno dodajući vodu (jelo ne sme da pliva u njoj). Po želji, pleh možete prekriti alu-folijom (nije obavezno). Pred kraj pojačajte temperaturu, da meso lepo porumeni (i skinite foliju ako ste je koristili).
Foto: Shutterstock
RECEPT
Mostarski pirjan
Recept dana -
SASTOJCI