Mošti kneza Pavla izložene u Sabornoj crkvi
Foto: TANJUG

Isparvljena nepravda

Mošti kneza Pavla izložene u Sabornoj crkvi

Društvo -
"Ovo je veliki dan za srpsku istoriju i za srpski narod", rekao je patrijarh Irinej nakon služenja liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu gde su preneti posmrtni ostaci i gde će biti izloženi do petka
1 / 7

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej kaže da je prenosom posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i njihovog sina, kneževića Nikole Karađorđevića u Srbiju ispravljena velika nepravda i da je danas veliki dan za srpsku istoriju i srpski narod.

"Ovo je veliki dan za srpsku istoriju i za srpski narod", rekao je patrijarh Irinej nakon služenja liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu gde su preneti posmrtni ostaci i gde će biti izloženi do petka.

Patrijarh je rekao da je to veliki dan i za Srbiju koja je dala saglasnost da se njihovi posmrtni ostaci donesu u zemlju. "Vlada se primila časne uloge da uzme učešće u ovom svetom danu i time je pokazala da ceni i poštuje ulogu dinastije Karađorđevića i Srpska pravoslavna crkva zahvaljuje na tom časnom delu", kazao je patrijarh.

On je rekao da je knez Pavle posebnu ulogu odigrao u istoriji kulture i da je bio svestan prilika u kojima se Jugoslavija nalazila, kao i da je knez Pavle preduzeo sve da se usaglasi odnos Jugoslavije sa velikim silama.

"Pošao je putem mira jer je bio svestan moći velikih sila", rekao je Irinej i naveo da je knez Pavle najveći udar doživeo kada ga je vlast proglasila izdajnikom što je bio podjednako težak udar i za njegovu porodicu.

"Sramota je skinuta sa njegovog imena i porodice kneza Pavla", rekao je Irinej i dodao da je velika nepravda ispravljena posle 36 godina od smrti kneza Pavla. Služenju liturgije u Sabornoj crkvi u koju su uneti posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole prisustvovali su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, kao i članovi porodice Karađorđević.

Kovčezi sa posmrtnim ostacima stigli su ispred Saborne crkve nešto pre 18 časova, a nakon intoniranja himne "Bože pravde" uneti su u Sabornu crkvu. Mimohod za građane u Sabornoj crkvi biće omogućen do petka u 17 časova, kada je planirano da kolona sa posmrtnim ostacima krene prema Oplencu, gde će u subotu biti sahranjeni članovi porodice Karađorđević.

Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, njegove supruge Olge i sina Nikole ekshumirani su 28. septembra 2012. u Lozani u Švajcarskoj na groblju Boa de vo. Knez Pavle Karađorđević rođen je u Petrogradu 1893. godine, a preminuo je 14. septembra 1976. godine u Parizu.

Pavle Karađorđević je, posle ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marseju 9. oktobra 1934. postao knez-namesnik Kraljevine Jugoslavije, vladajući umesto tada maloletnog kralja Petra II. Potpisnik je Trojnog pakta sa silama Osovine, 25. marta 1941, što je dva dana kasnije dovelo do masovnih demonstracija u Beogradu kojima je pakt odbačen a Jugoslavija bila konfrontirana Hitlerovoj Nemačkoj i izložena ratu kog je posle 12 dana, sa oslabljenom i nepripremljenom armijom, izgubila.

http://www.youtube.com/watch?v=zMUSuf-OpJw

Nikolić: Vratićemo i mošti Kralja Petra

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju, izjavio je večeras da će Vlada Srbije nastojati da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra i pored toga što "postoje izvesni problemi sa Sjedinjenim Američkim Državama".

Ne precizirajući o kojim problemima je reč, Nikolić je naglasio da će Srbija dočekati dan kada će "skinuti hipoteku sa svojih leđa da se loše ponela prema ljudima koji su bili zaslužni u Srbiji".

Govoreći o značaju prenosa posmrtniuh ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića u Srbiju, Nikolić je rekao da je njegova dužnost bila da čoveka koji je vodio ovu državu poštuje zato što je "sve to Srbija, bila ona monarhija ili republika".

"Sve je to utkano u istoriju i sudbinu naše države. Mislim da je ovo naš dug prema Karađorđevićima ne samo zato što su Karađorđevići, nego i prema knezu Pavlu zato što je on u to vreme bio regent - na izvestan način predsednik države", kazao je Nikolić.

On je rekao da je Vlada u Srbiji učinila dosta toga da vrati posmrtne ostatke porodice Karađhorjdevića i da će to činiti sve dok svi Karađođevići ne budu vraćeni u zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track