Može da vas odvede i pod nož!

Dr Novak Vukoje kaže da je upala sinusa izuzetno često oboljenje, koje ne bi trebalo da ignorišete

Može da vas odvede i pod nož!

Život -
Glavobolja, zapušen nos ili curenje iz nosa i hrkanje simptomi su sinusitisa

Svako ko ima problema sa sinusima zna da je nesnosna glavobolja koju uzrokuje njihova upala! Slepoočnice vam pulsiraju, uvo vam je zapušeno i imate osećaj kao da ronite na dubini od pet metara. Mogu čak i zubi da vas bole. Imate problema i leti i zimi, a u džepu uvek nosite maramice. Ne dišete na obe nozdrve, a često vam se dešava i da zahrčete.

Prim. dr Novak Vukoje, naš čuveni otorinolaringolog (ORL), kaže za Dr Kurir da je upala sinusa vrlo često oboljenje.- Sinusi su šupljine u kostima glave koji imaju funkciju da olakšaju njenu težinu. Zdravi i normalni ispunjeni su vazduhom i otvaraju se u nosu. Zbog toga se mnoge infekcije sinusa dobijaju upravo putem nosa - objašnjava dr Vukoje i dodaje da postoje četiri vrste sinusa.

Kako kaže, tu su maksilarni sinusi, koji se nalaze ispod očiju, zatim frontalni sinusi, koji su smešteni u čeonoj kosti, etmoidalni sinusi, koji se nalaze između očiju, i sfenoidalni sinusi u sfenoidalnoj kosti.

- Maksilarni, frontalni i etmoidalni sinusi otvaraju se u srednjem nosnom hodniku, a sfenoidalni u gornjem nosnom hodniku. Ovi poslednji imaju direktnu komunikaciju sa očnom dupljom, tako da mogu da izazovu infekciju očiju. Kad govorimo o frontalnim sinusima, infekcije ovih sinusa mogu se preneti na mozak, a komplikacije s maksilarnim sinusima mogu dovesti do oboljenja mozga i očiju - navodi dr Vukoje.

Prema njegovim rečima, upale sinusa mogu da budu akutne, subakutne, hronične, virusne, bakterijske i gljivične.Stvar uopšte nije naivna jer, kako objašnjava dr Vukoje, gljivična upala sinusa može da dovede i do smrtnog ishoda. Međutim, problem sa sinusima nije u toj meri fatalan, pogotovo kad se na vreme dijagnoza ustanovi ultrazvukom, brisom ili raznim testovima.

- Način lečenja se razlikuje i zavisi od izazivača upale i vrste sinusa. A terapija se sastoji od davanja kapi i spreja za nos, koji proširuju kanal i potpomažu da tečnost iscuri. Ukoliko to ne pomogne, prelazi se na antibiotike. Ako je reč o alergiji sinusa, sprovodi se antialergijski program. Ako je reč o hroničnoj upali sinusa, odnosno o dugotrajnoj upali, lek se ubacuje direktno u sinuse, preko nosa - kaže dr Vukoje i naglašava da problem može da dovede i do hirurške intervencije kad se jave polipi u nosu.

A može i ovako

Dr Kurir je istraživao kako možete još sebi da pomognete ako imate problem sa sinusima. Ovo se, naravno, ne odnosi na ozbiljne upale ili hitna stanja. Homeopate kažu da njihovi lekovi pomažu. Uz to, aromaterapeuti navode da eterična ulja mogu da budu od koristi. Inače, odvajkada se zna da zagrevanje sinusa donosi olakšanje, ali i inhalacije i ušmrkavanje morske vode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track