MUP Hrvatske upozorava na novi virus trojanac

MUP Hrvatske upozorava na novi virus trojanac

Tech -
Policija se oglasila pošto im se obratio veći broj građana, navodeći da su MUP-u uplatili pare, a kompjuteri im i dalje ne rade

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je danas građane na novi "trojanac" koji porukom, koja je navodno stigla od policije, blokira računare i traži da se izvrši uplata od oko 70 evra da bi kompjuteri ponovo proradili.

Policija se oglasila pošto im se obratio veći broj građana, navodeći da su MUP-u uplatili pare, a kompjuteri im i dalje ne rade. Reč je o virusu "GVU Trojan" koji blokira računare vlasnika koje navodno sumnjiči za kriminalne radnje na internetu. Osim u Hrvatskoj, sličan virus se pojavio u skoro svim zemljama Evropske unije i SAD. U saopštenju MUP-a se ističe da policija ne sprovodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korišćenja interneta i kršenja autorskih prava.

"GVU Trojan" je virus koji blokira pristup delovima sofvera i korisniku onemogućava rad. Istovremeno, pojavljuje se poruka da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računaru, skidanje muzike, dečja pedofilija. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice kako bi kompjuter bio otključan u roku 72 sata. Policija je navela da se građani koji prime takvu poruku jave najbližoj policijskoj stanici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track