MUSLIU:Predsednika Albanije Ustav obavezuje da štiti prava Albanaca svuda gde žive
Foto: Fonet

Poseta Bujara Nišanija

MUSLIU:Predsednika Albanije Ustav obavezuje da štiti prava Albanaca svuda gde žive

Politika -

BUJANOVAC - Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu izjavio je u Bujanovcu da je današnja poseta predsednika Albanije Bujara Nišanija tom gradu bila istorijska, i da je dokaz da predsednik poštuje ustav svoje zemlje, koji ga obavezuje da štiti prava Albanaca bez obzira gde oni žive.

Musliu je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Albanije rekao i da je poseta signal da će se ubuduće problemi Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi rešavati zajedničkim zalaganjem vlada Albanije i Srbije.

"Ovo područje je najsiromašniji deo Evrope, a Srbija nije zainteresovana da ulaže svoja sredstva u preševsku dolinu. Ono što traže Albanci koji ovde žive, jeste da budu ravnopravno tretirani. Ne može Evropa imati dva aršina: jedan za Albance, a drugi za Srbe na Kosovu. To je u interesu i Albanaca, ali to je i interes Evrope", kazao je Musliu.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Musliu koji je i predsednik Skupštine Opštine Bujanovac, rekao je i da je predsednik Albanije tokom razgovora s lokalnim političarima u Bujanovcu rekao da će problemi nedostatka udžbenika na albanskom jeziku ubrzo biti rešeni u saradnji s Ministarstvom prosvete Srbije.Posetu predsednika Albanije Bujara Nišanija Bujanovcu i Preševu pratio je veliki broj novinara iz Srbije, Albanije, s Kosova, i iz Makedonije.

Osim ličnog obezbedjenja predsednika Nišanija, na ulicama Bujanovca kao ni u zgradi Opštine gde se on sastao s lokalnim političarima, nije primećeno veće prisustvo policije, a na samom ulazu u Opštinu nisu primenjivane nikakve dodatne bezbednosne mere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track