Po saznanju Insajdera

Na Kosovo za 12 godina 2,8 milijardi evra

Društvo

Autor:

Novinari su dobili podatke od 11 ministarstava u prethodnoj vladi za potrošena sredstva za Kosovo i Metohiju u raznim periodima u prethodnih 12 godina

Kosovo kao rupa bez dna

Kosovo kao rupa bez dna

BEOGRAD - Srbija je u poslednjih 12 godina za Kosovo i Metohiju potrošila najmanje 2,8 milijardi evra , a koji su dobijeni na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja. Dnevno je za Kosovo, najvećim delom iz budžeta, trošeno oko 650.000 evra, kaže se u emisiji Insajder na TV B92

Ekipa "Insajdera" je navela da taj novac ne stiže onima koji je namenjen, a da odlazi za uvećane plate i dnevnice, čak i onima koji ne žive na Kosovu i Metohiji.

Novinari "Insajdera" dobili su podatke od 11 ministarstava u prethodnoj vladi za potrošena sredstva za Kosovo i Metohiju u raznim periodima u prethodnih 12 godina.

Prema tim podacima, za penzije je od 2007. do 2011. godine potrošeno 349,5 miliona evra, NBS je od 2002. do 2011. platila spoljni dug Kosovu u iznosu od 430,5 miliona evra, RZO je od 2003. do 2010. godine potrošila 54,2 miliona evra, a preduzeće "Putevi Srbije" je za izgradnju i održavanje puteva potrošilo 39,8 miliona evra.

Prema navodima "Insajdera", Ministarstvo za kulturu i informisanje u prošloj vladi potrošilo je 8,5 miliona evra, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava 1,1 milion evra, Ministarstvo omladine i sporta isto toliko, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju 192 miliona evra, Ministarstvo pravde 27,5 miliona evra...

U emisiji je objavljeno da je, prema njihovim saznanjima, bivše Ministarstvo za Kosovo podnelo nekoliko krivičnih prijava za zloupotrebu sredstava namenjenih Srbima na Kosovu i nezavršene projekte, ali da nijedan postupak do sada nije okončan.

Kako je objavljeno, iz budžeta se plaćaju radnici i rukovodstva javnih preduzeća koja godinama ne funkcionišu, poput prištinskog Javnog stambenog preduzeća, čiji su radnici izmešteni u Gračanicu, ali i dalje uredno primaju platu, što je slučaj i sa Srpskim javnim preduzećem "Termokost", pa i opštinom Priština.

Gradonačelnik Prištine Bogdan Savić (SPS) rekao je za B92 da mesečni budžet za tu opštinu iznosi 37 miliona dinara, koji se isplaćuje iz budžeta Srbije.

Upitan da li on ima nekakve veze sa Prištinom, Savić je rekao da ne odlučuje ništa, ali da ta uprava želi i još se nada da će da se vrate u svoj grad.

"To je neka dugoročna politika. O svemu ovome odlučuje Vlada Srbije, da li će da postoji grad Priština ili neće. O tome odlučuje naša matica Srbija", rekao je Savić, koji je priznao da zaposleni u najvećem broju ustanova i preduzeća nemaju nikakve aktivnosti, a primaju platu iz budžeta.

Ekipa "Insajdera" tvrdi da je došla do podataka da 36 javnih preduzeća ne radi ništa, a finansira se iz budžeta.

Gradonačelnik Gračanice u kosovskoj administraciji Bojan Stojanović rekao je da Vlada Srbije na Kosovu i Metohiji plaća 48.000 ljudi.

Ministar za Kosovo i Metohiju u prethodnoj Vladi Goran Bogdanović rekao je da bi Kosovo, kada se u obzir uzme koliko je novca u poslednjih 12 godina izdvojeno za njega, trebalo da bude najrazvijeniji region u Evropi i da se nada da će svi koji su zloupotrebili novac biti adekvatno kažnjeni.

Šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević rekao je da su te cifre zaista ogromne.

"Kad se to tako kaže deluje stravično. Koliki deo od tih sredstava je bio predmet zloupotreba, tu informaciju niko nema. Bilo bi dobro kada bi se to zaista saznalo", rekao je Pavićević.

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiji Oliver Ivanović nije mogao da odgovori na pitanje koliko je potrošeno za Kosovo, kao ni kako toliko ulaganje nije dalo rezultate.

"Prosto, kad ne znam sve puteve novca, onda mi je teško da odgovorim zašto taj novac nije za rezultat imao da mi izgledamo kao Švajcarska", rekao je Ivanović.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (21)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • voja

  voja

  A sta je sa doseljenim Srbima koji su kupili dobre kuce a tamo prodali za lepe pare pa i oni primaju kosovski dodatak? Ja ne mogu ni socijalu

  16 Odgovori 
 • laki-Vojvođanin

  laki-Vojvođanin

  @Боба
  S tom razlikom što Vojvodina za Republiku Srbiju nešto i zaradi, odnosno donosi i prihod, dok to u slučaju Kosova nije tako. Ne kažem da se iz tog razloga treba odreći Kosova, ali smatram da treba naći načina da se ovolika sredstva ne razbacuju. Pitam se gde je obraz onih koji za nerad uzimaju pare? Da li oni posle svega sebe nazi ... više vaju patriotama? Pitanje plaćanja spoljnjeg duga Kosova je tek posebna priča... Pa, ljudi, šiptari nam se podsmevaju, oni napravili sebi državu, a mi im plaćamo dugove.

  16 Odgovori 
 • G

  G

  Bobo imas ozbiljan problem a to je promasena tema,Vojvodina radi i uzima manje od onog sto zaradi ,a podrzavati nekog ko i ne zivi tamo i ne radi usput prima dve plate priznaces u najmanju ruku je neposteno prema onim nesretnim ljudima o kojima niko ne brine.Price o rudnom blagu su dnevno politicke price i sluze za zamajavanje ovdasnjih nesretnika ... više koji i ne znaju gde je Kosovo,ili nikada u zivotu nisu krocili nogom,a busaju se u patriJotske grudi kako je to srce Srbije i kako to ne treba nikad priznati.Sto se tice istorije tamo su nasi spomenici,pocetak nase drzavnosti i to nam niko ne moze oduzeti ,samo je pitanje koliko mi znamo o tome i koliko vodimo racuna o spomenicima kulture.Sudeci po onom sto je Insajder do sada prikazao izgleda da je tamo bilo najvaznije kako uzeti sto vise novca a o ljudima niko nije vodio racuna niti ce voditi,i stvarno je neposteno da podrzavas takvo stanje.

  16 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Koki

  Koki

  Republika Srbija duguje AP Vojvodini milijarde dinara iz budzeta koji je zakonski pripada APV! Cisto da spomenem prosle godine sam gledao rebalans budzeta tamo negde oko novembra i rekli su mi iz firme da cemo dobiti plate ako izglasaju rebalans i APV dobije pare,kako bi oni platili gradjevinskim preduzecima koja su radila drzavne projekte kao sto ... više su renoviranja porodilista,bolnica,pozorista,poreskih uprava itd..Umesto godisnje da se iz republlicke kase slije 9 milijardi dinara u APV,APV dobije oko 1 milijarde...I eto zasto Vojvodinu i Kosovo ne mozes porediti...

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!