Prikaži najnovije vesti
SAD, Rusija, Sirija, rat
TENZIJE IZMEĐU SAD I RUSIJE

Na pomolu rat u Siriji!

Planeta 65

Samo dan nakon oštrih pretnji Rusije da će uništiti američki protivraketni štit u Evropi ukoliko on bude postavljen, Vašington je poslao nosač aviona „USS Džordž Buš„ ka vodama Sirije, gde se, prema medijskim izveštajima, već nalaze ratni brodovi ...

VAŠINGTON - Napetost između velikih sila.
Samo dan nakon oštrih pretnji Rusije da će uništiti američki protivraketni štit u Evropi ukoliko on bude postavljen, Vašington je poslao nosač aviona „USS Džordž Buš„ ka vodama Sirije, gde se, prema medijskim izveštajima, već nalaze ratni brodovi zvanične Moskve.

Ruske rakete
Amerikanci se spremaju da, kao u Libiji, uspostave zonu zabrane letenja nad Sirijom, u kojoj već osam meseci traju demonstracije protiv predsednika Bašara el Asada. S druge strane, Rusija je svoje brodove poslala u sirijske vode upravo da bi sprečila još jednu „humanitarnu misiju“ NATO, poput one na severu Afrike. Prema navodima izraelskih medija, Rusija je Siriji juče poslala i napredne rakete „S-300“, kao i stručnjake koji će obučiti Sirijce da ih koriste.

Ujedno, Francuska je juče predložila NATO intervenciju u Siriji i zatražila podršku arapskih zemalja.

Priprema za Iran
Bilo kakvoj vojnoj akciji u Siriji oštro se protive Rusija i Kina, koje imaju dobre odnose sa tom zemljom. U sirijskom gradu Tartusu još od 1971. nalazi se ruska vojna baza, koja je služila za odbranu u vreme Hladnog rata. Te zemlje su već ranije iskoristile pravo veta ustavši u odbranu Sirije i sprečivši rezoluciju UN koja bi bila osnova za ratni angažman NATO i bombardovanje Sirije.

Međutim, zapadna alijansa tvrdi da predsednik Asad vrši krvoproliće nad demonstrantima i da treba da napusti vlast. On vlada deset godina, a na mestu predsednika države nasledio je oca Hafeza, koji je Sirijom vladao 29 godina.
S druge strane, Asad tvrdi isto što je i Moamer el Gadafi tvrdio, da ratuje protiv naoružanih terorista, a ne građana svoje zemlje.

Prema ocenama analitičara, napad na Siriju može da bude dobra priprema i za to da Izrael napadne Iran.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir