Na VMA proširen deo za postoperativnu negu

Na VMA proširen deo za postoperativnu negu

Društvo -
Otvoreni prostor podeljen je u dva dela - četiri postelje za intenzivnu negu pacijenata sa transplantiranim organima i četiri postelje za intenzivnu negu kardiohirurških pacijenata

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac pustio je danas u rad prošireni deo za postoperativnu intenzivnu negu na Klinici za anesteziju i reanimaciju Vojno medicinske akademije (VMA), čime je taj deo dobio osam novih postelja.

Proširenje je postignuto izgradnjom 135 kvadrata novog prostora na račun garderoba i dela hodnika operativnog bloka čime je stvorena nova celina uz već postojeći prostor intenzivne nege. Otvoreni prostor podeljen je u dva dela - četiri postelje za intenzivnu negu pacijenata sa transplantiranim organima i četiri postelje za intenzivnu negu kardiohirurških pacijenata.

Ukupna investicija iznosi 111 miliona dinara, a otvaranju novog dela za postoperativnu intenzivnu negu prisustvovao je i minitar nacionalne odbrane Angole Kandido Pereira Doš Santoš Van Dunem.

Ministar Šutanovac je posle otvaranja dela intenzivne nege naglasio da je to najsavremenija intenzivna nega koja postoji u zemlji i svetu i da je reč o investiciji od oko 1,1 miliona evra.

"Drago mi je što smo danas u prisustvu ministra odbrane Angole koja želi da u Olandiji izgradi vojno medicinsku akademiju po ugledu na Beograd, imali priliku da otvorimo proširenje intenzivne nege", kazao je Šutanovac.

On izrazio zadovoljstvo što će najteži pacijenti posle operacije srca i transplantacija imati priliku da u novootvorenom delu klinike provode neophodan period potreban za kvalitetan oporavak.

Prema rečima Šutanovca, to je nastavak opremanja VMA, a vojno zdravstvo nije samo u funkciji vojnih osiguranika već je otvoreno i za civilne stanovnike i sve građane Srbije.

"Ovo je izuzetno velika stvar, pogotovo za one koji imaju kardiološke probleme i koji očekuju da na VMA obave određenu transplantaciju kao što je transplantacija jetre ili bubrega", naveo jer ministar Šutanovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja