NAČELNIK BRANI ORTOPEDA: Radenko umro jer je doktor bio u gužvi?!
Foto: Privatna Arhiva

Sramota

NAČELNIK BRANI ORTOPEDA: Radenko umro jer je doktor bio u gužvi?!

Društvo -

Dr Bojanić je tog dana imao oko 70 pacijenata. Da li je moguće u jednom danu napisati 70 korektnih izveštaja? Veoma teško, kaže dr Zoran Kovačević

Za smrt malog Radenka Nikodinovića (8), koji je umro od sepse nakon preloma ruke, nije kriv dr Dobrivoje Bojanić, kog tužilaštvo sumnjiči za teško delo protiv zdravlja ljudi, već zdravstveni sistem Srbije, skandalozan je zaključak dr Zorana Kovačevića, v. d. direktora Opšte bolnice u Loznici!

Iako je protiv dr Bojanića inspekcija Ministarstva zdravlja podnela krivičnu prijavu za nesavesno lečenje, a Osnovno javno tužilaštvo pokrenulo postupak, to nije sprečilo dr Kovačevića da pokuša da zaštiti kolegu.- Tog kobnog dana na dr Bojaniću su se slomila kola našeg nezdravog zdravstvenog sistema. Tog dana prošlog meseca imao je oko 70 pacijenata. Da li je uopšte moguće u jednom danu korektno ispoštovati 70 procedura i napisati 70 korektnih izveštaja? Veoma teško! A za takvo stanje u našem zdravstvu sasvim sigurno nisu krivi samo lekari već odgovornost snosi celo društvo - poručio je dr Kovačević u saopštenju za javnost.Izjava dr Kovačevića uznemirila je Milana Nikodinovića, oca malog Radenka.- Ne zanima me da li je dr Bojanić tog dana imao 70 pacijenata ili nije. Ako nije bio u stanju da leči mog sina, to je trebalo i da kaže. Naravno da zdravstveni sistem u Srbiji nije idealan i da ima mnogo nedostataka, ali preopterećenost poslom nije opravdanje za smrt mog deteta - kaže Milan i dodaje da bi voleo da dr Bojanić samo tri dana prespava pod njegovim krovom kako bi video koje su posledice njegovog umora ili nemara:- On nije ubio samo moje dete. Ubio je i mene i moju suprugu i sve one koji smo ga voleli! Još uvek kad vozim kola osećam sa zadnjeg sedišta dah svog sina na vratu, očekujem da me dodirne.

Miroslav Petrović iz NVO „Pravo na zdravlje“ kaže da u bolnicama nema dovoljno lekara, da su male plate, ali da je svako odgovoran za svoj rad:- Potpuno je nebitno da li je taj doktor imao 50 pacijenata ili jednog. Njegov pacijent je umro. Ako je problem nedovoljna radna snaga, to je trebalo da se rešava ranije.

Napisao, pa se pravdaUKAZAO SAM NA PRITISAK NA LEKAREKad smo pozvali dr Kovačevića, pravdao se da nije tako mislio.- Nisam želeo nikog da oslobodim odgovornosti niti da se mešam u rad državnih ustanova. Želeo sam samo da ukažem na teško stanje u našem zdravstvenom sistemu i na pritisak pod kojim lekari rade, te da istaknem da je potrebna bolja saradnja lekara i pacijenata - rekao je Kovačević.

T. Ilić - R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track