Prikaži najnovije vesti

Najezda zmija

vesti 32

BEOGRAD - Sve veći broj zmija koje poslednjih dana plaše građane širom Srbije upozorava na ozbiljne klimatske promene odnosno poremećaj eko-sistema

BEOGRAD - Sve veći broj zmija koje poslednjih dana plaše građane širom Srbije upozorava na ozbiljne klimatske promene odnosno poremećaj eko-sistema. Pojava da gmizavci u potrazi za hranom okupiraju naseljena mesta jeste posledica dramatičnih promena kojima je izložena naša planeta, tvrde stručnjaci.
Dr Živorad Kostić, predsednik beogradskog ogranka Veterinarske komore, potvrdio je da „zmijska okupacija“ gradskih ulica može da ukaže na neki poremećaj eko-sistema.
- Kao moguća objašnjenja za ovako veliki broj gmizavaca u naseljenim mestima navode se podzemne vode, koje ih privlače, i klimatske promene. I jedno i drugo zvuči logično i moglo bi da bude tačno. Lično smatram da bi velike suše mogle da izazovu takvo ponašanje zmija, ali bez ozbiljnijeg istraživanja na tu temu ne možemo sa sigurnošću govoriti o uzroku - objasnio je dr Kostić.
Sedam ekipa za zoohigijenu pri Veterinarskoj stanici „Beograd“ potvrdilo je da ovih dana ima pune ruke posla sa zmijama i skoro da ne prođe dan bez intervencije. One su učestali gosti Višnjičke banje, naselja na obali Dunava, ali i drugih delova grada. U veterinarskoj stanici kao moguć razlog najezde naveli su i jednostavnu potragu zmija za skrovištem.
- Poznato je da se zmije razmile s proleća u potrazi za hranom, kao i u ranu jesen tražeći skrovište za zimu. Građani se odmah uspaniče misleći da su posredi otrovnice ili da se u okolini nalazi leglo. Međutim, zmije koje obitavaju na gradskoj teritoriji nisu otrovne - to su najčešće vodene zmije, belouške i smukovi. Otrovnice, pitoni i boe, koji ponekad uplaše građane, jesu isključivo odbegli kućni ljubimci. Sve zmije i divlje životinje, koje po prijavi građana naša terenska služba uhvati na teritoriji grada, vraćaju se u svoja prirodna staništa - kažu u stanici.
Veterinari ne isključuju ni verovatnoću da zmije okupiraju grad zbog snažnog uticaja podzemnih voda, na kojima često leže naseljena mesta.
- Zbog toga je Beograd, slikovito rečeno, velika bara koja udomljava ove gmizavce. Njih samo treba usmeriti tamo gde im je mesto - ka rekama i zelenim površinama - dodaju u Zoohigijeni.
Tačan uzrok povećanog broja zmija ulicama još nije dovoljno ispitan, ali stručnjaci tvrde da građani nemaju razloga za paniku. Čak i u slučaju da zmije nekoga ujedu, to nije opasno po život.[ antrfile ]   
Poskok na vratima

Miroslav Stajić, biolog u Institutu „Torlak“, rekao je za Kurir da, iako na teritoriji većih gradova do sada nije uhvaćena nijedna otrovnica, postoje podaci koji ukazuju da se poskoci u poslednjih 50 godina sve više nastanjuju na severu.
- To znači da možemo da očekujemo da će se ova vrsta otrovnica uskoro približiti Beogradu. Poskok kao dominantna vrsta gotovo da je proterao šarku. Uzrok su blage zime, koje omogućavaju veće razmnožavanje i migraciju poskoka na sever - rekao je Stajić.

Pet beogradskih vrsta


Na teritoriji prestonice živi pet vrsta zmija koje nisu opasne i čije je prisustvo čak veoma korisno za okolinu! Vrlo česta je ribarica, koja ima romboidne šare i može da bude dugačka oko metar. Belouška se može prepoznati po tome što iza očiju ima bele mrlje i dugačko i tanko telo. Smuk je tamnosmeđe ili tamnomaslinaste boje, a stepski smuk može da dostigne i dva metra.
Glavna razlika između otrovnih i neotrovnih zmija je u veličini, jer otrovnice ne prelaze 90 cm. Tako se dešava da se mladunci neotrovnih zmija pomešaju sa otrovnicama. Nijedna vrsta nema običaj da ujeda, osim smukulje, koja pri tom i sikće. Pošto je smeđecrvene boje, naziva se još i bakarna zmija.

Neuhvatljivi uljezi


Avgust 2009 - Viđena zmija ispod haube „pežoa 206“ u Kondinoj ulici.
4. septembar 2009 - Jedna zmija pronađena u žardinjeri u Brsjačkoj ulici na Zvezdari, a druga na parkingu na Južnom bulevaru.
13. septembar 2009 - Na uglu Francuske i Gospodar Jevremove prolaznici naišli na zmiju dugačku metar. Ista zmija viđena je i sutradan, ali dok je stigla policija, nezvani gost se izmigoljio i pobegao.
23. septembar 200 - Zmija dužine 30 centimetara, nalik na šarku, viđena u RK „Beograd“ u Ustaničkoj ulici, ali čuvari nisu uspeli da je ulove.
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 2 komentara