Prikaži najnovije vesti
karte, avio saobraćaj,

Najjeftinije avio karte uveliko "odletele"

Društvo 1

BEOGRAD - Ako želite da putovanje s niskotarifnom avio-kompanijom zaista bude jeftino, morate uzeti kartu čim se pusti u prodaju! U suprotnom će vas let koštati kao i preko „regularnih“ avio-kompanija

BEOGRAD - Ako želite da putovanje s niskotarifnom avio-kompanijom zaista bude jeftino, morate uzeti kartu čim se pusti u prodaju! U suprotnom će vas let koštati kao i preko „regularnih“ avio-kompanija.

Za obezbeđivanje jeftinije karte nije presudno ni to da je kupite dva do tri meseca pre poletanja ukoliko baš za taj let postoji veliko interesovanje.

- Cena po kojoj ćete kupiti kartu u lou kost avio-kompanijama zavisi isključivo od popunjenosti aviona. Postoji određeni broj karata koje se prodaju po najnižoj ceni i kad se one rasprodaju, u opticaj se puštaju nešto skuplje - rekli su nam u avio-kompaniji „Flaj Niki“ i naveli primer leta za Beč za koji najjeftinija karta, sa sve taksama, staje 29 evra. Kada se ta mesta popune, prodaju se karte za 39 evra, zatim one od 59... Prema njihovim rečima, navala na karte za letove iz Beograda počela je s lepšim vremenom, tako da su one najjeftinije uveliko „otišle“.

- Praksa lou kost kompanija je da ne daju popust na povratne karte, pa je svejedno da li ćete uzeti povratnu kartu ili kartu u jednom pravcu - objašnjavaju u „Flaj Nikiju“.

Dozvolu Direktorata civilnog vazduhoplovstva za letove iz Srbije trenutno ima šest niskotarifnih avio-kompanija, a prema rečima odgovornih iz Direktorata, nedavno je još jedna pokazala interesovanje za letove iz Srbije.

- Mogu samo da kažem da je to jedna veoma popularna evropska niskobudžetna avio-kompanija i da su se interesovali za način dobijanja dozvole i potencijal naših aerodroma. Očekujemo da se „Džermanvingsu“, „Flaj Nikiju“, „Spaneiru“, „Norvidžen er šatlu“, „Vind džetu“ i „Vizeru“, do kraja godine pridruži i ta avio-kompanija - kaže Katarina Andrić-Milosavljević, savetnik za odnose s javnošću Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Ona dodaje da se letonska avio-kompanija „Er Baltik“, koja je od 5. maja uspostavila redovne letove iz Beograda do Rige, ne svrstava u lou kost kompanije iako karte prodaje po cenama nižim od uobičajenih.

Prema rečima nadležnih iz Direktorata, „Spaneir“ će od 28. maja iz Beograda uvesti i let u pravcu Madrida, a poslednja koja je dobila dozvolu za let je mađarska kompanija „Vizer“; koja će od 12. juna tri puta nedeljno leteti na relaciji Beograd-Dortmund, a od 20. juna će uvesti i let Beograd-London, takođe tri puta nedeljno.

Inače, „Vind džet“ je jedina niskotarifna kompanija u Srbiji koja poleće iz Niša; i to u pravcu Palerma, Katanije i Forlija.

Avio-karte za lou kost letove mogu se kupiti preko internet sajtova tih kompanija. Plaćaju se isključivo kreditnim karticama. Međutim, mnoge niskotarifne kompanije su se uključile i u globalne rezervacione sisteme, tako da se karte mogu kupiti i u putničkim agencijama.
 

Skromno

- Lou kost kompanije su minimiziranjem svojih troškova uspele da znatno smanje cenu avio-karata. Naspram redovnih avio-prevoznika udruženih u međunarodnu asocijaciju (IATA), niskobudžetne kompanije uglavnom nemaju predstavništva u inostranstvu, orijentisane su na internet prodaju avio-karata, a avioni su većinom istog tipa, bez luksuznih putničkih kabina - rekla nam je Katarina Andrić-Milosavljević, savetnik za odnose s javnošću Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Koliko para, toliko muzike!


Iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva napominju da putnik izborom lou kost kompanije po ceni za koju je platio kartu dobija tačno toliko - ni manje ni više. Naime, na ovim letovima, između ostalog, NEMA:
besplatnog pića i hrane
štampe, filmova, telefonskih veza
VIP statusa, niti biznis klase
uobičajenog servisa u putničkoj kabini
izbora sedišta
popusta za decu (osim pojedinih kompanija)
papirnih avio-karata (samo elektronske)
vezanih letova (svaki let se mora rezervisati odvojeno).
 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara