Najniža osnovica za doprinose 18.817 dinara

Društvo

Autor:

BEOGRAD - Najniža mesečna osnovica na koju se obračunavaju i plaćaju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje od 1. novembra biće povećana na 18.817 dinara, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.

 osnovica, doprinos,

 

BEOGRAD - Najniža mesečna osnovica na koju se obračunavaju i plaćaju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje od 1. novembra biće povećana na 18.817 dinara, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.
 
Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisano je da najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade iz prethodnog tromesečja, a najviša je pet prosečnih plata i od 1. novembra iznosiće 268.810 dinara.
 
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podsetio je građane koji sami plaćaju doprinos za penzije da od uplate za novembar važe nove osnovice osiguranja koje su za 1,97 odsto više od dosadašnjih, zbog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnom kvartalu.
 
Građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju.
 
Doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje je 22 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za građane koji sami plaćaju doprinos za penzije kretati od 4.139 do 59.138 dinara. Ti iznosi primenjivaće se za uplate doprinosa za novembar i decembar 2011. i januar 2012. 
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (1)

Pošaljite komentar 

Poslednji komentar

  • veso

    veso

    Kako naterati poslodavce da plaćaju doprinose za svoje radnike. Većina isplaćuje radnike na crno pa ni tu minimalnu osnovicu za plaćanje doprinosa ne poštuju. Mora se naći mehanizam kako da se poslodavci obavežu na obavezu isplate zarade preko Banaka i tako će morati i da plate i doprinose.

    -1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!