Namerno poplavili grad u Rusiji

Užas u Rusiji

Namerno poplavili grad u Rusiji

Planeta -
Pojedinci veruju da su vlasti Krimska, koji je najviše stradao u stravičnim poplavama, ispustile vodu iz velikih rezervoara i potopile ga

MOSKVA - Teorija zavere.Stravične poplave, koje su pogodile Krasnodarski region u Rusiji, odnele su više od 170 života, a prema najnovijim procenama čak 35.000 ljudi je na neki način bilo pogođeno tom nepogodom u gradovima Novorosijsk, Gelendžik i Krimsk. Na internetu su se već pojavile brojne teorije zavere, prema kojima poplave nisu delo prirode, već su izazvane namerno.Potop za 10 minutaVeliki broj Rusa veruje da su vlasti grada Krimska, u kojem je poginulo 159 ljudi, ispustile ogromnu količinu vode iz lokalnih rezervoara i potopile to mesto.Osnovna teza te teorije jeste da je gradić Krimsk žrtvovan da bi se spasli veći gradovi, Gelendžik i Novorosijsk. Prema rečima svedoka, Krimsk se našao pod vodom za samo 10 minuta, što je prebrzo, uprkos obilnim padavinama. Lokalni mediji koristili su reči „talas“ i „cunami“ da bi opisali kako je grad odjednom potopljen. Aktivisti koji podržavaju tu teoriju smatraju da je u pitanju tehnološka, a ne prirodna katastrofa, jer veruju da su nadležni ispustili prepune rezervoare kako bi oslobodili prostor za novu kišnicu i sprečili pucanje brana. Ta voda se iz ogromnih rezervoara slila u Krimsk i potopila ga, a budući da brane nisu pukle, spasen je veći grad Gelendžik, koji se nalazi uz Crno more.Teoriju zavere podstakao je i ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Puhkov, koji je rekao da nadležni u tom regionu nisu upozorili stanovnike na poplavu, kao i da njihov zaštitni sistem nije funkcionisao kao što je trebalo.Dan žalostiS druge strane, vlasti Krimska nisu negirale da je ispuštena voda iz rezervoara, ali tvrde da je ona curela postepeno, kao i da je taj potez spasao grad od većeg uništenja.Zbog velikog broja žrtava poplava u Rusiji je jučerašnji dan proglašen Danom žalosti.

Krimsk odjednom potopljen, kao da ga je pogodio cunami
Krimsk odjednom potopljen, kao da ga je pogodio cunami

Krimsk odjednom potopljen, kao da ga je pogodio cunami
Krimsk odjednom potopljen, kao da ga je pogodio cunami

Putin traži istraguPredsednik Rusije Vladimir Putin demantovao je informacije da je tragičnim posledicama poplava doprinelo nekontrolisano izlivanje vode iz veštačkog jezera. On je naveo da to tehnički nije moguće, ali je naložio istragu o svemu što se dogodilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track