NAUKA ZA NJIH NEMA OBJAŠNJENJE: Među najsrećnijim ljudima na svetu su Srpkinja i Hrvat
Foto: Marina Lopičić

Sreća ili sudbina

NAUKA ZA NJIH NEMA OBJAŠNJENJE: Među najsrećnijim ljudima na svetu su Srpkinja i Hrvat

Ludi svet -
Naša Vesna Vulović preživela pad aviona sa 33.000 metara, dok je Hrvat Frane prežveo dva sudara, sudar autobusa, bio u vozu koji je iskočio iz šina i u avionu koji je izgubio vrata u vazduhu

Postoje filmovi o ljudima koji su pobedili neverovatne šanse, ali većina tih priča je samo fikcija. Postoje i oni ljudi koji su kroz kombinaciju sreće i snalažljivosti, zapravo prkosili prirodi i preživeli najteže uslove koje planeta ima da ponudi.

Ovo su njihove priče.

1. Ana Elizabet Johanson Bagenholm

Godine 1999, švedski radiolog Ana bagenholm, bila je zarobljena 80 minuta u zamrznutom potoku, pod debelim slojem leda. Pre nego što je bila spasena temperatura njenog tela je pala na 13 stepeni Celzijusa što je ujedno i najniža zabeležena temperatura tela u medicinskoj istoriji.

foto jutjub
foto jutjub

2. Mauro Prosperi

Ovaj maratonac izgubio se tokom trke u Maroku, 36 sati je bio u pustinji bez hrane i vode i bio je primoran da pije svoju mokraću kako bi preživeo. Pronađen je u napuštenoj džamiji 130 milja daleko od kursa maratona. U jednom renutku je čak pokušao i da izvrši samoubistvo tako što je prerezao vene, ali njegovo telo je bilo toliko dehidrirano da se krv samo zgrušala.

foto: Jutjub
foto: Jutjub

3. Vesna Vulović

Ona nije ni trebalo da bude na letu JAT-a 1972. godine. Zbog pomešanih imena, ona se ukrcala na let koji je eksplodirao zbog bombe terorista. Eksplozija je izazvala avion da padne sa 33.000 metara, udario u planinu i poginulo je 28 ljudi. Jedna osoba je preživela: Vesna Vulović.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

4. Frane Salek

Još jedna osoba sa naših područja je Hrvat Frane Salek, a u zavisnosti od toga kako gledate na to, on je ili najsrećniji čovek na svetu ili najveći baksuz. U svom životu on je preživeo dva sudara, sudar autobusa, zatim je bio u vozu koji je iskočio iz šina i bio je u avionu koji je izgubio vrata u vazduhu. Salek je posle svega toga osvojio i milion dolara na lutriji 2003. godine.

foto: Jutjub
foto: Jutjub

5. Roj Salivan

Teško je reći da grom ne udara dva puta na isto mesto jer je Salivana grom udario 7 puta u životu. Nije bio grom taj koji je na kraju ubio Roja već neuzvraćena ljubav koja ga je dovela do toga da sam sebi puca u stomak.

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

6. Džo Simpson

On je bio deo planinarskog dua koji je postao prvi ikada koji se popeo na vrh Siula Grande. Na svom putu, Simpson je pao u provaliju okovanu ledom duboku 30 metara. Nekako, tokom tri dana, on se popeo i vratio na svoj put i na kraju se popeo na vrh planine.

foto: Jutjub
foto: Jutjub

7. Anatoli Bugorski

Godine 1978, Anatoli je radio kao naučnik na akceleratoru čestica kada je pogođen zrakom iz mašine. Taj zrak je trebalo da ga ubije. I ako je prošao kroz njegovu lobanju, on je preživeo i čak nastavio da radi na svom doktoratu. Nekada se smatralo da je dovoljno 500 Rada da ubije čoveka, a kroz Anatolijevu lobanju prošlo je 200.000 Rada.

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track