Prikaži najnovije vesti
vehabije, mevlid jašarević, nedžad balkan

Nedžad Balkan, čovek koji je regrutovao Jašarevića!

vesti 14

BANJALUKA - Prvi kontakt s radikalnim grupama Mevlid Jašarević imao je u džamiji u sedmom okrugu u Beču, gdje se okupljaju pripadnici tekfir-ideologije

BANJALUKA - Prvi kontakt s radikalnim grupama Mevlid Jašarević imao je u džamiji u sedmom okrugu u Beču, gdje se okupljaju pripadnici tekfir-ideologije.

Mesto okupljanja je džamija Sahab, u kojoj propoveda i zloglasni Nedžad Balkan, kojeg još nazivaju i Ebu Muhamed, poreklom iz Tutina, a kojeg su austrijske vlasti okarakterisirale kao ekstremnog!

 
Ovo je u ispovesti za Krajiški info portal potvrdila i Mevlidova majka Muamera Hasanović. Upravo iz tih krugova, a putem interneta i čestih ličnih kontakata, proširila se opasna ideologija tekfira, kojoj je Jašarević očito bio blizak. Veze teroriste koji je napao Ambasadu SAD u Sarajevu s radikalnim grupama biće zasigurno važan deo istrage.
 
Na oku austrijskih tajnih službi
 
Profesor islamske teologije Semir Imamović, glavni i odgovorni urednik časopisa Saff, upoznao je Nedžada Balkana još 1999. godine. Već tada čuo je da Balkan ima sklonosti ka tekfiru i da javno govori o tome u jednom bečkom okrugu. Zanimljivo je, kaže Imamović, da se prostorije u kojima Balkan boravi u Beču nalaze u blizini austrijske obaveštajne službe te da se takvim ljudima dozvoljava da propagiraju svoje ideje bez ometanja.
 
- Ti su ljudi, izgleda, pod nadzorom obaveštajnih službi došli na naše prostore. Mevlid Jašarević je instrument, kojim se lako manipuliše. On je produkt Maoče i ljudi koji tvrde da nemaju ništa s njim. Prema mom mišljenju, on i njemu slični produkt su Nusreta Imamovića, koji im možda nije direktno naredio, ali ih je regrutovao svojim idejama – smatra Semir Imamović.
 
Istovremeno, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Ahmet Alibašić ističe da bi fokus nakon napada na Američku ambasadu u Sarajevu trebao biti na nasilju koje te grupe i pojedinci zagovaraju kao put za ostvarenje i promovisanje svojih ubeđenja.
 
Svi se ograđuju od Mevlida
 
- Priča o tekfiru ovde se, prema ovome što vidimo, ne uklapa. S obzirom na to da njeni zagovornici smatraju druge muslimane, koji ne razumevaju veru kao oni, većim neprijateljima nego nevernike, čudno je što je ovaj Jašarević, koji možda sledi tekfir-ideologiju, napao Američku ambasadu, poručujući da ne želi napadati ostale muslimane – kaže prof. Alibašić.
 
 
 
Šta je tekfir-ideologija
 
Tekfir-ideologija nastavak je učenja sekte haridžija te u prevodu znači anatemisanje drugih muslimana kao nevernika, što je samo po sebi suprotno učenju islama. Pripadnici tekfira zbog radikalnih stavova su skloni nasilju.
- Mi smo davno izdali proglas protiv tekfira te smo upozorili na ovu opasnost – kaže Semir Imamović.
 
Nedžad Balkan, bivši kikbokser
 
Semir Imamović kaže da je Nedžad Balkan poznat u radikalnim krugovima, ali da je bio kikbokser te da je čak bio i prvak Nemačke u ovom sportu. Iako važi za verskog ekstremistu, Balkan, prema Imamovićevim rečima, posećuje noćne klubove.
 
- Valjda je kod njega ostala sklonost da posećuje noćne klubove u kojima se organizuju ti mečevi, pa su ga neki momci viđali na tim događajima. No, kao što sami znate, prateći sadržaji tih mečeva su devojke koje plešu na štanglama – kaže Imamović.
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir