Nedžad Balkan, čovek koji je regrutovao Jašarevića!

vesti

Autor:

BANJALUKA - Prvi kontakt s radikalnim grupama Mevlid Jašarević imao je u džamiji u sedmom okrugu u Beču, gdje se okupljaju pripadnici tekfir-ideologije

vehabije, mevlid jašarević, nedžad balkan

BANJALUKA - Prvi kontakt s radikalnim grupama Mevlid Jašarević imao je u džamiji u sedmom okrugu u Beču, gdje se okupljaju pripadnici tekfir-ideologije.

Mesto okupljanja je džamija Sahab, u kojoj propoveda i zloglasni Nedžad Balkan, kojeg još nazivaju i Ebu Muhamed, poreklom iz Tutina, a kojeg su austrijske vlasti okarakterisirale kao ekstremnog!

 
Ovo je u ispovesti za Krajiški info portal potvrdila i Mevlidova majka Muamera Hasanović. Upravo iz tih krugova, a putem interneta i čestih ličnih kontakata, proširila se opasna ideologija tekfira, kojoj je Jašarević očito bio blizak. Veze teroriste koji je napao Ambasadu SAD u Sarajevu s radikalnim grupama biće zasigurno važan deo istrage.
 
Na oku austrijskih tajnih službi
 
Profesor islamske teologije Semir Imamović, glavni i odgovorni urednik časopisa Saff, upoznao je Nedžada Balkana još 1999. godine. Već tada čuo je da Balkan ima sklonosti ka tekfiru i da javno govori o tome u jednom bečkom okrugu. Zanimljivo je, kaže Imamović, da se prostorije u kojima Balkan boravi u Beču nalaze u blizini austrijske obaveštajne službe te da se takvim ljudima dozvoljava da propagiraju svoje ideje bez ometanja.
 
- Ti su ljudi, izgleda, pod nadzorom obaveštajnih službi došli na naše prostore. Mevlid Jašarević je instrument, kojim se lako manipuliše. On je produkt Maoče i ljudi koji tvrde da nemaju ništa s njim. Prema mom mišljenju, on i njemu slični produkt su Nusreta Imamovića, koji im možda nije direktno naredio, ali ih je regrutovao svojim idejama – smatra Semir Imamović.
 
Istovremeno, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Ahmet Alibašić ističe da bi fokus nakon napada na Američku ambasadu u Sarajevu trebao biti na nasilju koje te grupe i pojedinci zagovaraju kao put za ostvarenje i promovisanje svojih ubeđenja.
 
Svi se ograđuju od Mevlida
 
- Priča o tekfiru ovde se, prema ovome što vidimo, ne uklapa. S obzirom na to da njeni zagovornici smatraju druge muslimane, koji ne razumevaju veru kao oni, većim neprijateljima nego nevernike, čudno je što je ovaj Jašarević, koji možda sledi tekfir-ideologiju, napao Američku ambasadu, poručujući da ne želi napadati ostale muslimane – kaže prof. Alibašić.
 
 
 
Šta je tekfir-ideologija
 
Tekfir-ideologija nastavak je učenja sekte haridžija te u prevodu znači anatemisanje drugih muslimana kao nevernika, što je samo po sebi suprotno učenju islama. Pripadnici tekfira zbog radikalnih stavova su skloni nasilju.
- Mi smo davno izdali proglas protiv tekfira te smo upozorili na ovu opasnost – kaže Semir Imamović.
 
Nedžad Balkan, bivši kikbokser
 
Semir Imamović kaže da je Nedžad Balkan poznat u radikalnim krugovima, ali da je bio kikbokser te da je čak bio i prvak Nemačke u ovom sportu. Iako važi za verskog ekstremistu, Balkan, prema Imamovićevim rečima, posećuje noćne klubove.
 
- Valjda je kod njega ostala sklonost da posećuje noćne klubove u kojima se organizuju ti mečevi, pa su ga neki momci viđali na tim događajima. No, kao što sami znate, prateći sadržaji tih mečeva su devojke koje plešu na štanglama – kaže Imamović.
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ovaj zakon možda neće sprečiti sve malverzacije, ali će svakako otežati krađu javne imovine Branko Radun, analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!