NEKA SE SPREME PUPS, SDPS, SDS I SVM: Državni revizor počinje pregled finansija i poslovanja
Foto: Tanjug 31 05 2016.

Kako se trošilo

NEKA SE SPREME PUPS, SDPS, SDS I SVM: Državni revizor počinje pregled finansija i poslovanja

Politika -

BEOGRAD - Državna revizorska institucija (DRI) započeće sutra reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja u 2015. godini Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, Socijaldemokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, najavio je danas predsednik DRI Radoslav Sretenović.

Postupak revizije na terenu počeće sutra u sve četiri stranke, rekao je on Tanjugu. Revizija je najpre planirana u martu, ali je njen početak odložen zbog parlamentarnih i lokalnih izbora, rekao je Sretenović.

Revizija je započeta na osnovu Programa revizije za 2016. godinu koji je doneo Savet Institucije.

"U martu je je izdat zaključak o početku revizije kod tih stranaka, ali zbog izbora nismo išli u reviziju i zato to činimo od sutra istovremeno kod sve četiri političke stranke", kaže Sretenović.

Prvi sastanci predstavnika Institucije i političkih stranaka održani su početkom marta kada su zaključi postali konačni.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Održan je sastanak sa predstavnicima stranaka koje će biti predmet revizije i zatražili smo određenu dokumentaciju kako bi se revizija isplanirala na vreme", rekao je on.

Revizija će trajati koliko bude potrebno da se obavi kompletan posao, naglašava predsednik DRI.

Procedure nalažu da se prvo izdaje Nacrt izveštaja na koji stranke imaju pravo da podnesu prigovor.

"Nakon toga sledi predlog izveštaja na koji takođe imaju rok od 15 dana da podnesu prigovor. Ako ih ne bude biće izrađeni konačni izveštaji, na koji takođe imaju pravo da podnose prigovor, a onda će i zvanično biti završen konačan izveštaj", objasnio je proceduru Sretenović.

Kako je dodao, očekuje se da za dva, tri meseca izveštaj može da bude konačan.

DRI je u prethodnom periodu već sprovela reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja u SNS, SPS i DS kojima je je nakon razmatranja izveštaja upućen i posle- revizioni nalaz.

DRI je tim strankama konačne izveštaje uručila krajem novembra prošle godine.

Socijalistickoj partiji Srbije i Demokratskoj stranci dato je mišljenje sa rezervom, dok je Srpskoj naprednoj stranci dato pozitivno mišljenje, objavila je tada iz DRI.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Nakon donošenja Programa revizije za 2017. biće sprovedene revizije i kod drugih političkih stranaka, rekao je predsednik DRI.

Kako kaže, saradnja sa stranakama bila je veoma korektna i njihovi predstavnici su pokazali spremnost da sarađuju.

Nikakavih problema nije bilo, za sve što su revizori zatražili, dobili smo dokumentaciju, dodaje Sretenović.

"Verujemo da ni sada neće biti opstrukcije i da ćemo na uvid dobiti sve sve materijle, ugovore i transakcije", ističe sagovornik Tanjuga.

"Svaka revizija, pa i u političkim stranakama je jako bitna jer građani treba da znaju kako se stranke finansiraju i troše sredstva poreskih obveznika i da se poštuje načelo transparentnosti, odnosno da se zna kako se ubiraju ostali prihodi političkih stranaka u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti", zaključio je Sretenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track