Nema dokaza da je Lenjin naredio ubistvo ruskog cara

Planeta

Autor:

MOSKVA - Istraga o ubistvu poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove porodice je zatvorena pošto nisu pronađeni dokazi da je revolucionarni vođa Vladimir Iljič Lenjin naredio pogubljenje, rekao je glavni istražitelj.

lenjin, ubistvo, car, Nikolaj Drugi,

MOSKVA - Istraga o ubistvu poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove porodice je zatvorena pošto nisu pronađeni dokazi da je revolucionarni vođa Vladimir Iljič Lenjin naredio pogubljenje, rekao je glavni istražitelj.

Istoričari nisu pronašli dokaze da su Lenjin ili visoki zvaničnik boljševičke vlasti Jakov Sverdlov odobrili ubistvo carske porodice 1918. godine, rekao je istražilac Vladimir Solovjov dnevniku Izvestija.

"Vrhunski stručnjaci u toj oblasti učestvovali su u istrazi, istoričari i arhivari. I mogu s potpunom uverenošću reći da danas ne postoje pouzdani dokumenti koji bi dokazali podstrekivanje sa strane Lenjina ili Sverdlova", rekao je on.

Rusija je 14. januara zaključila krivčnu istragu o ubistvu pošto je slučaj ponovo otvoren prošle godine na zahtev carevih potomaka, rekao je Solovjov.

Potomoci žele da dokažu da je careva porodica bila žrtva političke represije, za šta bi istražitelji trebalo da pronađu dokaze da su ubistva izvedena po nalogu države.

Ruski Vrhovni sud oktobra 2008. je priznao Nikolaja Drugog i njegovu porodicu kao žrtve političke represije, ali je kancelarija državnog tužilaštva kasnije naredila zatvaranje istrage 2009. uz obrazloženje da je proteklo isuviše vremena.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (8)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • LJILJANA DJORDJEVIĆ

  LJILJANA DJORDJEVIĆ

  Nije mi jasno kakve poruke šalju oni koji su osmislili ovaj članak. Nemoguće je da je sama porodica izvršila masakr. Sasvim je svejedno ko je naredio ubistvo da li je to bio Lenjin, ili Sverdlov, ili Trocki, carska porodica je zverski istrebljena kao žrtva jevrejske zavere koju neki nazivaju Oktobarskom revolucijom. Car Nikolaj II je kao li ... više nost bio dobar čovek i glava porodice, ali te lepe osobine nisu donele ni njemu ni njegovoj porodici kao ni celoj Rusiji dobro jer car treba da bude dobar, kada treba da bude dobar, ali Car je obavezan da bude žestok, kada je u interesu zemlje potrebno biti žestok. Objektivno posmatrano internacionalni jevrejski komunistički ološ je mogao znatno ranije da dodje na vlast da Rusijom u to vreme nije vladao jedan mudar državnik po imenu Petar Arkadievič Stolipin. Osnovni akcenat njegovih reformi stavljen je na razaranje seljačkih komuna i stvaranje nezavisnih seljačkih domaćinstava, stvaranje srednje klase. Praktičan uspeh njegovih reformi prevazišao je sva očekivanja. Rusija je počela burno da se razvija. Počela je da se razvija i srednja klasa. Na jednom mestu Stolipin stolipin veoma lepo objašnjava značaj privatne svojine nad zemljom za ruskog seljaka: »Priroda je ugradila u čoveku neke urođene instinkte, kao što su osećanje gladi, polno osećanje i t.sl. Jedno od najjačih osećanja tog poretka jeste – osećanje svojine. Ne može se voleti tuđe isto kao svoje i ne može se obrađivati, poboljšavati zemlja koja se privremeno koristi, isto kao svoja zemlja. U tom smislu veštačko škopljenje našeg seljaka, uništavanje u njemu urođenog osećanja svojine vodi ka nečemu lošem i, najvažnije, ka siromaštvu«. Jevreji su mrzeli Stolipina neizmerno i jednostavno su organizvali lov na njegovu glavu. Proces ubistva Stolipina su finansirali jevrejski bankari iz SAD. Jevreji su izvršili mnoštvo atentata na Stolipina, ali bez uspeha. Jevreji su mrzeli Stolipina neizmerno i jednostavno su organizvali lov na njegovu glavu. Proces ubistva Stolipina su f

  17 Odgovori 
 • Perun

  Perun

  Ljiljo ja sam sokiran da su smogli snage da ti objave komentar,znas onu njihovu famoznu rec -antisemitizam- tako bih oni prokomentarisali tvoj komentar,ali evo hvala bogu cute i razmisljaju,zivela demokratija bar i ovako malena.

  15 Odgovori 
 • LJILJANA DJORDJEVIĆ

  LJILJANA DJORDJEVIĆ

  Ne zašto? Radi se o elementarnoj istini koja se neće moći još dugo skrivati. Za slučaj da prokementarišu izaćićemo sa novim dokazima i materijalima. Pozdrav tebi i Kuriru!

  15 Odgovori 

Poslednji komentar

 • mlatko

  mlatko

  Ljiljo, zaboravili ste i Jesenjina koji je nadjen obesen o radijator! Zamislite samo, kao da se radijatori ugradjuju na plafon??? Trocki ga je dovodio u svoju kancelariju, pokusavao ga slomiti, optuzivao za antisemitizam, a da postane komunisticki pesnik, nudio mu je sve nekakve "leve" pogodnosti, resavanje finansijskih problema kojih je ... više veliki pesnik i boem itekako imao, pa cak i privatnu stampariju. Medjutim, veliki Sergej nije podlegao, pa je zavrsio kao samoubica. Sada se zna da je likvidiran po nalogu tog jevrejina sa ruskim imenom.

  6 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana Rasim Ljajić ministar u vladi srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!