Svedočanstva iz drugog svetskog rata

Nemački vojnici: Voleli smo da gađamo majke

Planeta

Autor:

Istoričar Sonke Najcel u knjizi „Vojnici: dnevnici ratovanja, ubijanja i smrti“ opisao opuštene razgovore nemačkih zarobljenika koje su Britanci tajno snimali u logorima

Drugi svetski rat, Nemački vojnici, adolf hitler, rat, Sonke Najcel, ubijanje ci

BERLIN - Stravično.
Nemački istoričar Sonke Najcel napisao je knjigu „Vojnici: dnevnici ratovanja, ubijanja i smrti“, svedočanstvo o zlodelima vojnika nemačkog Vermahta, koji su tokom Drugog svetskog rata ubijali i okrutno mučili i silovali civile.

Najcelovo istraživanje bazirao je na svedočenjima iz prve ruke, i to iz međusobnih, opuštenih razgovora vojnika koji su u Britaniji bili ratni zarobljenici i čije su razgovore tajno snimali, a koja nisu izvučena pod prisilom. Uglavnom je reč o običnim vojnicima, mornarima i pilotima koji su se međusobno hvalili o ubijanju žena i dece, silovanju i egzekuciji civila.

- Pucao sam na sve živo. Baš smo voleli da gađamo majke s kolicima, pogotovo ako su vodile drugu decu za ruku. Na to smo gledali kao na sport - ispričao je natporučnik Hans Hartigs.

Vojnik koji je služio u Rusiji ispričao je da im je tamo bilo najgore da ubijaju decu, zato što su se previše migoljila i „nisi mogao da ih nateraš da stoje mirno“.

- Dok sam bio u Harkovu, na raznim radovima su bile lepe devojke. Mi bismo ih samo utrpali u auto i izbacili ih nakon što bismo završili s njima. Jednu za koju smo mislili da je ruska špijunka prvo smo tukli, pa smo se nad njom izređali nas osmorica, a onda smo je razneli granatom - rekao je pukovnik Miler.

Krvavi turizam

Snimci razgovora zarobljenih vojnika otkrili su i postojanje krvavog turizma. Naime, vojnici koji su bili prijatelji SS-ovaca koji su ubijali civile često bi pokazali želju da budu svedoci tog čina.

- Želiš da snimaš? Pa što nisi rekao? Obično ih ubijamo ujutro, ali ako je to problem, naći ćemo neke za po podne - pričao je general Edvin Graf von Rotkirh.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (39)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Вронски

  Вронски

  Где су сад оне паметнице(еуфемизам помешан са иронијом) које редовно продају приче о томе како су немачки војници дисциплиновани,како нису дирали жене,децу,нејач,а који не пропуштају да навед ... više у некакве гнусне радње Руса по Београду за време операције ослобађања.Само бих их питао следеће:Господо,када сте последњи пут,тј. ако сте уопште икада посетили спомен комплекс Шумарице крај Крагујевца?

  180 Odgovori 
 • nn

  nn

  I sad Srbi genocidni i oni nama postavljaju uslove...

  150 Odgovori 
 • Mire

  Mire

  Не верујем ни Немцима баш много, ал зато Енглезима који су ово наводно снимили не верујем ништа! Шта су само за нас Србе причали по медијима? Тога се не сећате! Ко нас је увукао у тај светски рат? Па исти ти Енглези...

  125 Odgovori 

Poslednji komentar

 • nikola tomic

  nikola tomic

  svasta sam slusao, ali da nemci siluju, to jos nisam. bili oni i u selu mojih dede i babe. bili posteniji prema narodu nego partizani i cetnici zajedno ...

  -3 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Za Srbiju je veoma važno pitanje prava i položaja nacionalnih manjina i njihova integracija u društvo Maja Gojković predsednica Narodne skupštine

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!