NEMAČKI ZVANIČNIK STAO UZ ASADA: Napad nervnim gasom u Siriji podmetnut je sirijskoj vladi
Foto: Ap 23 3 2013

Hrabro

NEMAČKI ZVANIČNIK STAO UZ ASADA: Napad nervnim gasom u Siriji podmetnut je sirijskoj vladi

Planeta -

Savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke za pitanja Bliskog istoka i arapskog sveta Mihael Liders smatra da je napad nervnim gasom na stanovnike Han Šejhuna u Siriji izveden "pod tuđom zastavom", odnosno da je podmetnut sirijskoj vladi.

Postoji velika verovatnoća da je Turska isporučila teroristima grupe Al Nusra nervni gas te su tako teroristi mogli da ga upotrebe kako bi naveli svetsku javnost da je reč o zločinu sirijskog predsednika Bašara al-Asada, tvrdi ovaj stručnjak za Bliski istok i nekadašnji urednik nedeljnika "Cajt" za teme s tog područja, prenosi Dojče vele.

Na pitanje ko je izveo napad nervnim gasom na stanovnike Han Šejhuna, vodeći zapadni političari kao da znaju odgovor, mada ga smatraju samo "vrlo verovatnim", navodi portal. Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson kritikovao je rusko rukovodstvo zbog podrške sirijskom predsedniku posle napada nervnim gasom u Han Šejhunu, a kao ni većina drugih visokih političara Zapada na čelu s predsednikom SAD Donaldom Trampom, ni Džonson ne sumnja da je taj napad bio delo jedinica sirijske vlade.

Na isti način on je podržao i to što je američka vojska raketirala vazduhoplovnu bazu za koju Vašington tvrdi da je bila polazište napada nervnim gasom u kojem je ubijeno 84 ljudi. Kremlj je napad SAD u Siriji nazvao "napadom na suverenu državu" i povredom međunarodnog prava. S druge strane, vlada u Berlinu to ne vidi tako - kancelarka Angela Merkel je posle raketnog napada SAD u Siriji zajedno sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom saopštila da sirijski predsednik "snosi isključivu odgovornost za ovakav razvoj događaja" te da "to što je on ponovo upotrebio hemijsko oružje i njegovi zločini protiv sopstvenog naroda traže sankcionisanje".

Ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel je za vreme boravka u Maliju rekao da se to što su SAD reagovale napadom na Asadove vojne strukture od kojih potiče ovaj užasan ratni zločin "može razumeti". I nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen se u jednoj televizijskoj diskusiji složila da se napad vojske SAD "može razumeti" kao "hitac upozorenja" na pozadini zločina za koji je "vrlo verovatno" odgovoran sirijski diktator Asad.

Akciju SAD Fon der Lajenova je pozdravila pozivajući se na poglavlje VII Povelje Ujedinjenih nacija, jer to što je izveo predsednik SAD Tramp, za nju spada u tamo opisane "robusne mere". Tom iskazu se, međutim, suprotstavio portparol stranke Levice za spoljnopolitička pitanja Jan van Aken, primetivši da ministarka sugeriše da je napad pokriven međunarodnim pravom - što nije slučaj, pa ju je zato optužio da "navodi javnost na pogrešne zaključke".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Šta je Tomislav Nikolić poručio studentima koji protestuju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track