Prikaži najnovije vesti
Radovan Karadžić, suđenje, Radomir Nešković, svedočenje, Veselin Vlahović Batko

Nešković: Karadžić znao za Batkove zločine

Crna Hronika 37

HAG - U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši zvaničnik Srpske demokratske stranke Radomir Nešković posvedočio je da su u leto 1992. muslimanski civili bili proterivani sa Grbavice i da je nad njima zločine činio

HAG - U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši zvaničnik Srpske demokratske stranke Radomir Nešković posvedočio je da su u leto 1992. muslimanski civili bili proterivani sa Grbavice i da je nad njima zločine činio Veselin Vlahović zvani Batko.

Nešković, koji je bio potpredsednik Izvršnog odbora SDS i kriznog štaba u opštini Novo Sarajevo, izjavio je da su za Vlahovićeve zločine nad Muslimanima znali "civilna i vojna policija i vojska".

Svedok je naznačio i da je zlodela pokušao da zaustavi tako što je prijavio Vlahovića vojnoj policiji. Vlahović je bio privođen, ali i ubrzo oslobađan, izjavio je Nešković, sugerišući da su iza toga stajale vlasti bosanskih Srba.

Vlahović je prošle godine uhapšen u Španiji i izručen vlastima BiH, gde trenutno čeka na suđenje po optužnici za brojne zločine na Grbavici.

Po Neškovićevim rečima, Karadžić je bio neprikosnoveni lider SDS, detaljno informisan o događajima u opštinama širom BiH.

Svedok je opisao kako je Karadžić, na sastanku sa opštinskim vođama SDS u decembru 1991, "promovisao" dokument, poznat kao Varijanta A i B, kojim je planirano da Srbi preuzmu vlast ne samo u opštinama gde su većina, nego i tamo gde su "ugrožena manjina".

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da taj dokument nije sačinila SDS, niti da je o njemu postignuta saglasnost.

Nešković je to potvrdio, navodeći da nije bilo poznato ko je "autor", ali je ponovio da je dokument "promovisao" Karadžić, koji je i donosio odluke o primeni tog plana.
 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir