Nešković: Karadžić znao za Batkove zločine

Crna Hronika

Autor:

HAG - U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši zvaničnik Srpske demokratske stranke Radomir Nešković posvedočio je da su u leto 1992. muslimanski civili bili proterivani sa Grbavice i da je nad njima zločine činio

Radovan Karadžić, suđenje, Radomir Nešković, svedočenje, Veselin Vlahović Batko

HAG - U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši zvaničnik Srpske demokratske stranke Radomir Nešković posvedočio je da su u leto 1992. muslimanski civili bili proterivani sa Grbavice i da je nad njima zločine činio Veselin Vlahović zvani Batko.

Nešković, koji je bio potpredsednik Izvršnog odbora SDS i kriznog štaba u opštini Novo Sarajevo, izjavio je da su za Vlahovićeve zločine nad Muslimanima znali "civilna i vojna policija i vojska".

Svedok je naznačio i da je zlodela pokušao da zaustavi tako što je prijavio Vlahovića vojnoj policiji. Vlahović je bio privođen, ali i ubrzo oslobađan, izjavio je Nešković, sugerišući da su iza toga stajale vlasti bosanskih Srba.

Vlahović je prošle godine uhapšen u Španiji i izručen vlastima BiH, gde trenutno čeka na suđenje po optužnici za brojne zločine na Grbavici.

Po Neškovićevim rečima, Karadžić je bio neprikosnoveni lider SDS, detaljno informisan o događajima u opštinama širom BiH.

Svedok je opisao kako je Karadžić, na sastanku sa opštinskim vođama SDS u decembru 1991, "promovisao" dokument, poznat kao Varijanta A i B, kojim je planirano da Srbi preuzmu vlast ne samo u opštinama gde su većina, nego i tamo gde su "ugrožena manjina".

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da taj dokument nije sačinila SDS, niti da je o njemu postignuta saglasnost.

Nešković je to potvrdio, navodeći da nije bilo poznato ko je "autor", ali je ponovio da je dokument "promovisao" Karadžić, koji je i donosio odluke o primeni tog plana.
 

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Starlete ne biraju sredstva, ali to ne znači ni da su ovi drugi sveci Zlatko Nikolić, kriminolog

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde