Nešković: Karadžić znao za Batkove zločine

Crna Hronika

Autor:

HAG - U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši zvaničnik Srpske demokratske stranke Radomir Nešković posvedočio je da su u leto 1992. muslimanski civili bili proterivani sa Grbavice i da je nad njima zločine činio

Radovan Karadžić, suđenje, Radomir Nešković, svedočenje, Veselin Vlahović Batko

HAG - U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši zvaničnik Srpske demokratske stranke Radomir Nešković posvedočio je da su u leto 1992. muslimanski civili bili proterivani sa Grbavice i da je nad njima zločine činio Veselin Vlahović zvani Batko.

Nešković, koji je bio potpredsednik Izvršnog odbora SDS i kriznog štaba u opštini Novo Sarajevo, izjavio je da su za Vlahovićeve zločine nad Muslimanima znali "civilna i vojna policija i vojska".

Svedok je naznačio i da je zlodela pokušao da zaustavi tako što je prijavio Vlahovića vojnoj policiji. Vlahović je bio privođen, ali i ubrzo oslobađan, izjavio je Nešković, sugerišući da su iza toga stajale vlasti bosanskih Srba.

Vlahović je prošle godine uhapšen u Španiji i izručen vlastima BiH, gde trenutno čeka na suđenje po optužnici za brojne zločine na Grbavici.

Po Neškovićevim rečima, Karadžić je bio neprikosnoveni lider SDS, detaljno informisan o događajima u opštinama širom BiH.

Svedok je opisao kako je Karadžić, na sastanku sa opštinskim vođama SDS u decembru 1991, "promovisao" dokument, poznat kao Varijanta A i B, kojim je planirano da Srbi preuzmu vlast ne samo u opštinama gde su većina, nego i tamo gde su "ugrožena manjina".

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da taj dokument nije sačinila SDS, niti da je o njemu postignuta saglasnost.

Nešković je to potvrdio, navodeći da nije bilo poznato ko je "autor", ali je ponovio da je dokument "promovisao" Karadžić, koji je i donosio odluke o primeni tog plana.
 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (6)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • TNT

  TNT

  LJIGAVAC ODVRATNI. NAJVISE MRZIM OVAKVE. DO JUCE SE KLEO U KARADZICA ,A SAD KAD NEMA INTERESA ,SAD UDRI PO NJEMU. HRANI KUCE DA TE UJEDE.

  18 Odgovori 
 • ------------

  ------------

  Od ovog me ne bi iznenadilo da licno optuzi Karadjica za silovanje, i da je to sve gledao kroz dvogled....

  18 Odgovori 
 • ------------

  ------------

  Od ovog me ne bi iznenadilo da licno optuzi Karadjica za silovanje, i da je to sve gledao kroz dvogled....

  9 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Nick

  Nick

  A kakve su zlocine u to vrijeme muslimani vrsili nad Srbima u cetiri sarajevske opstine je nemoguce opisati. Ko je odgovoran za te zlocine i kada ce koji musliman progovoriti o tome,, Nikada. Batko je bio jedan a ostali muslimanski zlocinci u Sarajevu na hiljade
  Uzas

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!