Prikaži najnovije vesti
Radomir Nešković, Veselin Vlahović Batko, suđenje, Radovan karadžić, tribunal

Nešković: Vlahović je lako mogao biti uhapšen

Crna Hronika 30

HAG - Svedok optužbe Radomir Nešković izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu da su srpske vojne vlasti na Grbavici 1992. mogle lako uhapsiti Veselina Vlahovića, zvanog Batko, koji je počinio teške zločine nad nesrbima, ali to nisu učinile.

HAG - Svedok optužbe Radomir Nešković izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu da su srpske vojne vlasti na Grbavici 1992. mogle lako uhapsiti Veselina Vlahovića, zvanog Batko, koji je počinio teške zločine nad nesrbima, ali to nisu učinile.

U to vreme Nešković je bio predsednik kriznog štaba u opštini Novo Sarajevo, u kojoj je Grbavica, i visoki zvaničnik Srpske demokratske stranke. Karadžić je optužen za genocid nad nesrbima, te progon muslimana i Hrvata iz opština širom BiH, uključujući opštinu Novo Sarajevo.

Nešković je Vlahovića nazvao "naoružanim čudovištem" i "patološkim tipom" koji je "terorisao stanovništvo"."On je učinio mnogo zla... Kad biste noću naišli na njega, ne biste znali da li će vas pozdraviti ili ustreliti... Srbi su ga se klonili, a muslimani i Hrvati su od njegovog imena strepeli", kazao je svedok.

Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da je Vlahović delovao sam, ali je Nešković uzvratio da je Vlahović "morao biti pripadnik neke jedinice".

Na Karadžićevu napomenu da je mogao biti pripadnik paravojske, svedok je odgovorio da "paravojne formacije tada na Grbavici nisu mogle opstati, morale su biti vezane za vojsku".

Nešković je posvedočio da je Vlahovića pokušavao da uhapsi jedino komandant vojne policije Simo Šipčić, dok su "ostali organi bezbednosti bili pasivni".

Vlahović se, međutim, vraćao na Grbavicu i nastavljao zlodela, rekao je svedok, sugerišući da ga je možda štitio "neko iz organa bezbednosti".

Tadašnji lider SDS pitao je svedoka i da li je progon muslimana i Hrvata i njihovo uništavanje kao etničkih grupa bilo politika te partije.

"Što se tiče glavnog odbora i izvršnog odbora SDS - apsolutno ne.

Šta su po opštinama radili lokalni funkcioneri, ne znam, trebalo bi razmotriti pojedinačno, jer su i situacije bile različite", glasio je odgovor Neškovića.

Upitan da li je ikada čuo Karadžića kako sugeriše da je cilj progon nesrba, svedok je naglasio i da dokumentom "Varijanta A i B", koji je Karadžić "promovisao" pred predsednicima srpskih opština u decembru 1991. "nije bio predviđen progon, nego potčinjavanje muslimana i Hrvata srpskoj vlasti".

"Vaš stav bio je da se muslimani i Hrvati zadrže u Jugoslaviji po svaku cenu... To je bio osnovni cilj vaše politike, ali oni su imali legitimnu želju da napuste Jugoslaviju. Stav je bio da se oni prisile da ostanu u Jugoslaviji, a ako neće, onda da se potčine srpskoj vlasti", rekao je Nešković.

Batka je bilo lako uhapsiti

"Da li je bilo lako Batka uhapsiti", pitao je Karadžić.

"Da. Batko je mesecima činio nedela, a vojna policija mogla ga je uhapsiti kad je htela - imala je vojno tužilaštvo da ga optuži i vojni sud da mu presudi", naglasio je Nešković.
Na Karadžićevu sugestiju da je Vlahović "pobegao kad je čuo da je napravljen plan za njegovo hapšenje", svedok je odgovorio da za to nije čuo i ponovio da je Vlahović "mesecima terorisao stanovništvo".

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir