NEUNIŠTIV: Vatrogasno vozilo od tenka T-55
Foto: VTI

Кonstruisano u Vojnotehničkom institutu u Beogradu

NEUNIŠTIV: Vatrogasno vozilo od tenka T-55

Društvo -
Guseničar opremljen po patentu VTI ulazi u žarište, nosi 10.000 litara vode i ima bacač dometa stotinu metara. U Srbiji postoji više od 200 tenkova T- 55, koji su van operativne upotrebe

ČAČAK – Republički zavod za intelektualnu svojinu objavio je ovih dana da je vatrogasno vozilo specijalne namene VV-55, konstruisano u Vojnotehničkom institutu u Beogradu, registrovano kao patent te ustanove. Reč je o prerađenom tenku T-55, koji više nije perspektiva Vojske Srbije (VS), a zamisao da mu se dodeli nova uloga nastala je na osnovu iskustva iz prethodnih godina, kada su požari naneli velike materijalne gubitke Srbiji i zemljama u okruženju.

Po ovom rešenju, VV-55 namenjeno je delovanju na nepovoljnom terenu i u otežanim uslovima rada i pristupa vatri. Robusna konstrukcija omogućava ugradnju klasične vatrogasne opreme i ispunjavanje sledećih taktičkih zahvata: presecanje i uspostavljanje požarnog sektora, spasavanje ljudi i podrška vatrogasnim ekipama u zonama opasnosti od požara i eksplozije – kaže Goran Janković, inženjer u VTI i član tima stručnjaka koji su radili na ovom projektu.

Na osnovu starog tenka konstruktori su postavili ralicu kojom se efikasno mogu presecati vatrene zone i sprečavati širenje ognja. Kao nadgradnja predviđeni su, takođe, rezervoari za 10.000 litara vode, tankovi za močilo i ekstrakt, i obrtno postolje na koje je pričvršćen bacač pene dometa stotinu metara, sa kamerom koja omogućava preglednost iz unutrašnjosti vozila. Tu su i specijalna vatrogasna oprema, vitla s mlaznicama za vodenu maglu do 800 litara u minutu, instalacije za hlađenje vozila u požaru i teleskopski nosač sa reflektorom.

Ta oprema dovoljna je za gašenje požara klase „a” (šumskih, požara strnih useva i rastresitog materijala), a uz ugradnju dodatne opreme i klase „b”, kojoj pripadaju požari zapaljivih tečnosti, naftnih polja, skladišta municije i baruta, naftovoda i gasovoda. Bacač pene ima mogućnost delovanja kompaktnim i raspršenim mlazom, s protokom sredstava za gašenje od 1.200 do 3.200 litara u minutu, a izdizanjem na teleskop pokriva veću površinu. Njime se rukuje daljinski, iz vozila, pa je moguće gašenje i dok je VV-55 u pokretu.

– Suština ove konverzije tenka T-55 jeste u nadgradnji. Sastoji se od metalnih ploča debljine šest milimetara, sa ojačanjima. Na prednjoj kosoj ploči predviđena su dva otvora sa zaštitnim staklom, što obezbeđuje dobru preglednost za vozača. U zoni visokih temperatura, veoma blizu žarišta požara, vozač radi zaštite ovih stakala koristi metalne poklopce sa malim otvorima, i prelazi na upravljanje pomoću periskopa – ističe Janković.

Idejno rešenje VV-55 predviđa smeštajni prostor za vozača i dva člana posade: jedan sedi desno od vozača osmatra i rukuje bacačem, drugi napušta vozilo i prihvata zaduženja u vatrogasnoj ekipi na terenu.

Tim konstruktora VTI sačinjavali su dr Mladen Pantić, Goran Janković, Milenko Tajević, Slobodan Todorović i Predrag Đokić, a specifična oprema uvrštena je po predlozima vatrogasnih stručnjaka iz Rafinerije nafte u Pančevu, Slavomira Glavonića i Borivoja Perića. U opisu vrednosti patenta istaknuto je da VV-55 može savladati mnoge prepreke koje su problem vozilima sa točkovima, a pored toga, gusenice su manje osetljive na oštećenja i visoke temperature. To su velika preimućstva pri intervencijama u skladištima eksploziva i goriva, i u šumskim požarima.

Masivna konstrukcija osnove vozila i nadgradnje pružaju posadi potpuno bezbedni boravak i zaštitu od povreda, dok filtroventilacioni uređaj, sa prečistačem nove generacije, omogućava korišćenje vozila u jako zagađenim sredinama.

Tehnološki uslovi za proizvodnju ovih vozila postoje u Tehničkom-remontnom zavodu u Čačku, u zajednici sa kooperanatima te kuće. Na osnovu razgovora predstavnika VTI i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, očekuje se da uskoro budu obezbeđeni finansijski uslovi za proizvodnju.

Inače, general VS u penziji, Milosav C. Đorđević, nedavno je objavio da u Srbiji danas postoji više od 200 tenkova T- 55, koji su van operativne upotrebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track