NIČE NOVA OGRADA U EVROPI: Bugarska do kraja godine stavlja žicu prema Turskoj
Foto: Reuters, 04.03.2016.

Migrantska kriza

NIČE NOVA OGRADA U EVROPI: Bugarska do kraja godine stavlja žicu prema Turskoj

Planeta -

Bugarska je spremna da do kraja godine završi podizanje ograde na svojoj granici sa Turskom, izjavio je bugarski ministar odbrane Nikolaj Nenčev.

Bugarska je jedna od dve zemlje EU koje se graniče sa Turskom, koja nije članica Unije i čija je uloga u suočavanju s velikim prilivom izbeglica sa Bliskog istoka u Evropu bila ključna, navodi Njuzvik.

Nenčev je za televizijsku stanicu Nova TV rekao da očekuje da će ograda na granci biti završena u "što skorije vreme".

Madjarska i Srbija, koje se nalaze na migrantskoj ruti, su medju zemljama koje su podržale odluku premijera Bugarske Bojka Borisova da pojača graničnu kontrolu.

Borisov je pre nekoliko dana predao parlamentu svoju ostavku, čime je otvorio put za prevremene izbore, pošto je kandidatkinja njegove partije Cecka Cačeva poražena u drugom krugu predsedničkih izbora.

Bugarski ministar odbrane je izrazio nadu da politika nove vlade neće biti dugačija od politike koju je on sledio, dodajući da "situaciju ne treba potcenjivati".

Prema njegovim rečima, preostala pitanja koja se odnose na graničnu bezbednost odnose se takodje na diplomatiju i održavanje dobrosusedskih odnosa sa Turskom. ; On je dodao da je "saradnja sa svakim susedom Bugarske od izuzetne važnosti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja