Nije kriva SEKA

Komentar dana!

Nije kriva SEKA

Komentar dana -

Za to što bankari nesmetano pljačkaju klijente bezobrazno visokim kamatama uz devizne klauzule nije krivo slabljenje kineske ekonomije, koja je i tako posustala višestruko jača od srpske.

Nije bilo krivo ni pumpanje hipotekarnog balona na tržištu SAD, čija je eksplozija 2008. izazvalo prvu SEKA.

Da su to krivci, osnovne kamatne stope u vodećim ekonomijama sveta, koje su poslednjih sedam godina jedva nešto iznad nula odsto, verovatno bi danas bile na srpskom nivou, napokon spuštene na 5,5 odsto sa ubistvenih 17,5 iz 2008. Takođe, nakon prvih udaraca svetske krize, globalne privrede davno su se oporavile i beleže godišnji rast od bar dva odsto pa naviše. A sve to zahvaljujući sistemskoj bazi koja podrazumeva razvijen preduzetnički duh.Spremnost da se rizikuje i bude sam svoj gazda. U Srbiji, međutim, ni SEKA nije uspela da prekine kolo partijsko-ortačko-koruptivne privredne.

Naprotiv, ovaj model do perfekcije je usavršavan kroz tenderski sistem, gde se po pravilu, radi oponašanja konkurentnosti, pojavljuju po dve firme, jedna koja tender ruši i druga koja ga dobija. Ko zna, možda bi nas baš nova SEKA dozvala pameti i naterala da menjamo bazu na kojoj počivaju bankarski, privredni i ostali životni sistemi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track