NIKO NIJE SIGURAN! Nova špijunska tehnologija može da hakuje sve vaše privatne informacije
Foto: Profimedia

Sumorna budućnost

NIKO NIJE SIGURAN! Nova špijunska tehnologija može da hakuje sve vaše privatne informacije

Tech -

Jedna izraelska kompanija promovisala je neverovatne nadzorne mogućnosti svog softvera i tvrdi da može bez problema da izvuče informacija sa WhatsApp-a, uključujući i kodiranu komunikaciju iz telefona koji su blizu Wi-Fi uređaja skrivenog u rancu.

Iz brošure koje su procurile u jvanost otkrivena je tehnologija kompanije "Wintego" iz Izreala koja se naziva "CatchApp". Ovaj softver obećava neverovatne mogućnosti prodora WhatsApp-ovog koda i sličnih aplikacija, kako bi se dobile sve informacije o potencijalnoj "meti". Softver podrazumeva čoveka na terenu, koji će posebnim uređajem da hakuje obližnje kodirane WhatsApp komunikacuje.

Foto: AP
Foto: AP

Prema anonimnom izvoru koji je medijima pružio dokaze o ovim tvrdnjama, uređaj je dizajniran za najnoviju verziju aplikacije, ali za to nema dokaza, te je moguće da je šematski plan napravljen pre novijih WhatsApp-ovih sistema mera bezbednosti.

Takozvani "WINT" uređaj je prenosiv i staje u manji ranac, tako da ga je neoguće primetiti. Pored pomenutih konverzacija, on može da "ukrade" vaš celokupan imenik, profile na društvenim mrežama, imejlove, beleške, fotografije i istoriju internet pretraživanja. Naprava radi tako što "presreće" Wi-Fi komunikaciju bez obzira da li je otvorena ili zaključana i preko četiri odvojenih "kapija" traži različite "žrtve". Eksperti sumnjaju u navedenu moć i efikasnost Wintegove čudesne naprave, ali ne odbacuju u potpunosti opasnost ovakvog projekta.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Wintego je osnovan kao ogranak "Verinta", još jedne izraelske firme koja je jedna od dominantnih sila u softverskoj prismotri i koja usko sarađuje sa NSA-om, američkom vladinom agencijom za nacionalnu sigurnost.

(Forbes)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja