Ujedinjene nacije

Nikolić u Njujorku o Kosovu

Politika

Autor:

Tokom plenarnog zasedanja, od 25. septembra do 1. oktobra, predsednik Srbije sastaće se sa velikim brojem šefova država članica UN, ali i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton

Tomislav Nikolic

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovaće danas u Njujork gde će prisustvovati zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija i imati seriju bilaterlanih susreta vezanih uglavnom za Kosovo i Metohiju i ekonomska pitanja.

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić najavio je da će se Nikolić tokom plenarnog zasedanja - koje traje od 25. septembra do 1. oktobra - sastati sa velikim brojem šefova država članica UN, ali i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"U razgovoru sa Eštonovom sigurno će biti tema sveopšta saradnja Srbije sa EU, tekuća politička pitanja uključujući tu i politički proces između Beograda i Prišine", kazao je Đurić.

On je ukazao da je generalna Skupština UN "veliki sajam svetske politike" i odlična prilika da se radi na jačanju ugleda zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija ove godine ima zaista veliku čast da predsednik Srbije govori treći, a da istovremeno predstavnik Srbije Vuk Jeremić predsedava Generalnom skupštinom.

"Ako uzememo u obzir činjenicu da će biti veliki broj bilaterlanih susreta, da će govor predsednika Nikolića biti slušan sa velikom pažnjom od strane svih predstavnika međunarodne zajednice budući da će u tom trenutku u sali biti gotovo 190 šefova država ili vlada - možemo očekivati da pozicija Srbije bude do kraja i veoma ozbiljni saslušana i uzeta u obzir", ocenio je Đurić.

On je ukazao da dobro osimišljena i dobro planirana poseta omogućava otvaranje novih polja saradnje kako sa zemljama sa kojima dobri odnosi već postoje, tako i sa onim sa kojim ti odnosi iz različitih razloga nisu razvijeni.

"Očekujemo konkretne dobre rezultate za međunarodnu poziciju i samu zemlju. Ovo će predstavljati sjajnu šansu da otvorimo saradnju sa zemljama sa kojima nismo tako često u kontaktu i nećemo propustiti priliku da to uradimo", rekao je Đurić.

Plenarno zasedanje GS UN biće otvoreno u utorak, 25. septembra, i to će - po tradiciji - biti prilika da šefovi država i vlada zemalja članica UN iznesu svoja mišljenja o pitanjima od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Tema debate koju je odabrao predsedavajući Vuk Jeremić je rešavanje međunarodnih sporova mirnim putem.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun ocenio je da će plenarno zasedanje biti "jedno najprometnijih" do sada.

"To reflektuje burno vreme u kome živimo - vreme previranja i tranzicije", poručio je Ban Ki Mun.

 

 

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Sredozemlje postaje masovna grobnica, na granicama se vide užasne scene Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!