Ujedinjene nacije

Nikolić u Njujorku o Kosovu

Politika

Autor:

Tokom plenarnog zasedanja, od 25. septembra do 1. oktobra, predsednik Srbije sastaće se sa velikim brojem šefova država članica UN, ali i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton

Tomislav Nikolic

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovaće danas u Njujork gde će prisustvovati zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija i imati seriju bilaterlanih susreta vezanih uglavnom za Kosovo i Metohiju i ekonomska pitanja.

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić najavio je da će se Nikolić tokom plenarnog zasedanja - koje traje od 25. septembra do 1. oktobra - sastati sa velikim brojem šefova država članica UN, ali i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"U razgovoru sa Eštonovom sigurno će biti tema sveopšta saradnja Srbije sa EU, tekuća politička pitanja uključujući tu i politički proces između Beograda i Prišine", kazao je Đurić.

On je ukazao da je generalna Skupština UN "veliki sajam svetske politike" i odlična prilika da se radi na jačanju ugleda zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija ove godine ima zaista veliku čast da predsednik Srbije govori treći, a da istovremeno predstavnik Srbije Vuk Jeremić predsedava Generalnom skupštinom.

"Ako uzememo u obzir činjenicu da će biti veliki broj bilaterlanih susreta, da će govor predsednika Nikolića biti slušan sa velikom pažnjom od strane svih predstavnika međunarodne zajednice budući da će u tom trenutku u sali biti gotovo 190 šefova država ili vlada - možemo očekivati da pozicija Srbije bude do kraja i veoma ozbiljni saslušana i uzeta u obzir", ocenio je Đurić.

On je ukazao da dobro osimišljena i dobro planirana poseta omogućava otvaranje novih polja saradnje kako sa zemljama sa kojima dobri odnosi već postoje, tako i sa onim sa kojim ti odnosi iz različitih razloga nisu razvijeni.

"Očekujemo konkretne dobre rezultate za međunarodnu poziciju i samu zemlju. Ovo će predstavljati sjajnu šansu da otvorimo saradnju sa zemljama sa kojima nismo tako često u kontaktu i nećemo propustiti priliku da to uradimo", rekao je Đurić.

Plenarno zasedanje GS UN biće otvoreno u utorak, 25. septembra, i to će - po tradiciji - biti prilika da šefovi država i vlada zemalja članica UN iznesu svoja mišljenja o pitanjima od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Tema debate koju je odabrao predsedavajući Vuk Jeremić je rešavanje međunarodnih sporova mirnim putem.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun ocenio je da će plenarno zasedanje biti "jedno najprometnijih" do sada.

"To reflektuje burno vreme u kome živimo - vreme previranja i tranzicije", poručio je Ban Ki Mun.

 

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (19)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • titov vojnik

  titov vojnik

  Kako se moze pricati o bezbednosti u regionu ,a ujedno dozvoliti da kriminalci sa Kosova naprave drzavu!

  3 Odgovori 
 • Dragana Draganica

  Dragana Draganica

  Ako negde treba da se prica o kosovu onda je u Njujorku i na GS UN.

  1 Odgovori 
 • Petar

  Petar

  Ne sumnjam da ce predsednik Nikolic ovo prvo svoje prisustvo zasedanju Generalne skupstine UN u svojstvu predsednika drzave, iskoristiti na jako dobar nacin, kao sto je uspesno koristio i sve dosadasnje skupove i sastanke od medjunarodnog, regionalnog i bilateralnog znacaja.

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Ljubica Ć.

  Ljubica Ć.

  Kockice se polako napokon slažu u interesu Srbije i naroda. Punu podršku predsedniku sa željom da što više dobijemo ovim zasedanjem.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!