Nikolić uručio sablje najboljim diplomcima Vojne akademije
Foto: Tanjug

Svačana promocija

Nikolić uručio sablje najboljim diplomcima Vojne akademije

Društvo -
Predsednik Srbije je oficirske sablje uručio potporučnicima Radovanu Žuniću iz Sremske Mitrovice, sa prosečnom ocenom 9,48, Milku Durleviću iz Skoplja, sa prosekom 9,37, i Đorđu Stojanoviću iz Pirota, koji je diplomirao sa prosekom 9,33
1 / 20 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine i uz prisustvo državnog vrha, danas je u čin potporučnika promovisano 156 kadeta i kadetkinja 133. klase Vojne akademije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je diplomcima poručio da je otadžbina za srpskog oficira uvek bila svetinja, i da će tako biti i u budućnosti, kada najnovije generacije mladih oficira budu odgovorne za sigurnost građana i bezbednost Srbije.

"Prošlo je sto godina otkako je naša herojska vojska počela da osvaja slobodu i brani čast našeg naroda sve do pobede u Prvom svetskom ratu, i te slavne bitke ostale su upisane u našem nacionalnom sećanju. One su zalog za našu mirnu, stabilnu i sigurnu budućnost, oni su postavili temelj moderne demokratske Srbije koja predstavlja garant mira i stabilnosti u regionu", izjavio je predsednik Nikolić obraćajući se mladim potporučnicima.Vojska Srbije će, kako je istakao Nikolić, ostati garant regionalne stabilnosti i važan činilac naučnog i tehničkog razvoja u širem smislu, a učešćem u mirovnim misijama nastaviće da doprinosi i miru i stabilnosti širom sveta.

Predsednik Nikolić je posebno zadovoljstvo izrazio zbog činjenice da je Vojska Srbije svim raspoloživim potencijalima nesebično pomagala stanovništvu u elementarnim nepogodama. Zbog svog odnosa prema otadžbini i građanima Vojska Srbije, prema Nikolićevim rečima, uživa veliko poverenje, što potvrđuje impozantan broj kandidatakoji se prijavljuju na konkurse za vojne škole.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo i zbog visokog nivoa srpskog vojnog školstva, koje se uspešno odupire ekonomskim problemima, što za rezultat ima činjenicu da srpski oficiri mogu da obavljaju zadatke rame uz rame sa oficirima iz čitavog sveta.

Načelnik Vojne akademije, brigadni general Mladen Vuruna je, obraćajući se mladim potporučnicima, podsetio da je vojnički poziv častan, ali i rizičan i težak, što su kadeti spoznali pogibijom svojih kolega u ovogodišnjoj nesreći na poligonu Pasuljanske livade.

"Naoružani svetlom tradicijom, čašću i znanjem imajte na umu šta Srbija i njeni građani od nas traže i očekuju", poručio je Vuruna.I potporučnik Radovan Žunić, koji je diplomirao sa najvišom prosečnom ocenom u klasi, zahvalio je profesorima Vojne akademije na tome što su vaspitali i obrazovali generaciju oficira koja će se časno suprotstaviti svim izazovima koji se pred njima nađu.

"Pred vama stoje ljudi opredeljeni da pođu tragom naših predaka koji su nas svojim delima zadužili, čast je naša imovina i naše opredeljenje", poručio je Žunić. Predsednik Nikolić uručio je na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine oficirske sablje trojici najboljih diplomaca, a ministar odbrane Aleksandar Vučić uručio je pištolje s posvetom najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane.

Nikolić je oficirske sablje uručio potporučnicima Radovanu Žuniću iz Sremske Mitrovice, sa porsečnom ocenom 9,48, Milku Durleviću iz Skoplja, sa prosekom 9,37, i Đorđu Stojanoviću iz Pirota, koji je diplomirao sa prosekom 9,33.Ministar Vučić uručio je pištolje s posvetom Viktoru Verešu iz Kruševca, sa prosečnom ocenom 9,21, i Mileni Đokić iz Kraljeva, sa prosekom 8,70.Među diplomcima su ove godine i dva pripadnika Vojske Crne Gore, a u novoj generaciji potporučnika je i 31 devojka.

Promociji su prisustvovali i premijer Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović brojni ministri i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik LJubiša Diković.Svečanosti, koja je sedmi put održana ispred Doma Narodne skupštine, uz roditelje, rodbinu i prijatelje oficira, prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, vojni izaslanici, kao i delegacije oružanih snaga više zemalja.

Promocija oficira je uveličana naletom aviona i helikoptera Vojske Srbije, egzercirom Garde Vojske Srbije kao i muzičkim izvedbama Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" i reprezentativnog orkestra Garde, a završena tradicionalnim bacanjem šapki, nakon čega je u Domu Narodne skupštine priređen prijem.

Najbolji kadet Žunić
Najbolji kadet Žunić

Najbolji kadet Žunić

Kadet Radovan Žunić, koji je ostvario najbolji uspeh među svim kadetima s prosekom 9,48 i kome je predsednik Srbije uručio oficirsku sablju, postao je najbolji mladi oficir baš na stogodišnjicu srpskog vojnog vazduhoplovstva.- Drago mi je što sam prvi u rangu i što sam pilot baš na veliki jubilej vazduhoplovstva. Ove godine Akademiju je završilo svih šest pilota koji su je upisali, isto onoliko koliko je imala prva generacija 1912 - rekao je Žunić.Pored njega, nagrade su dobili i Milko Durlević i Đorđe Stojanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja