NIŠLIJAMA DOSTA BAHATOSTI LOKALNE VLASTI: Aktivni građanski otpor ili grad tone u tihu eutanaziju
Foto: Facebook

Radikalizacija protesta

NIŠLIJAMA DOSTA BAHATOSTI LOKALNE VLASTI: Aktivni građanski otpor ili grad tone u tihu eutanaziju

Srbija -
Sa njima više nema razgovora, i njima treba postaviti ultimatum, a ne upućivati molbe. Potrebno je da radikalizujemo proteste i da se otvoreno suprotstavimo ovoj oligarhiji- rekao je Član Upravnog odbora Udruženja predsednika skupština stanara Đokica Jovanović

Član Upravnog odbora Udruženja predsednika skupština stanara Đokica Jovanović rekao je večeras da građani Niša nezadovoljni komunalnom politikom i rezultatima rada aktuelne gradske vlasti treba da radikalizuju protest i uvedu “druge metode aktivnog građanskog otpora”, ne precizirajući o kojim metodama je reč.

– Došlo je vreme za našu samoodbranu od nasrtaja neodgovorne vlasti jer ako to ne učinimo Niš će doživeti tihu eutanaziju. Godinu dana sa njima pregovaramo i sklapamo razne dogovore u vezi sa daljinskim grejanjem, ali oni te dogovore ne poštuju. Sa njima više nema razgovora, i njima treba postaviti ultimatum, a ne upućivati molbe. Potrebno je da radikalizujemo proteste i da se otvoreno suprotstavimo ovoj oligarhiji- rekao je Jovanović, navodeći da je to njegovo lično mišljenje, a da će o daljem delovanju Udruženja odluke doneti Upravni i Nadzorni odbor.

Na tribini posvećenoj poslovanju Gradske toplane i računima za daljinsko grejanje, kojoj je prisustvovalo više od stotinu građana, predstavljena je detaljna analiza poslovanja Toplane za 2014. godinu, koju su uradili stručnjaci Udruženja. Ona je pokazala da je proizvodanja Toplane pala u odnosu na predhodnu godinu, da to javno preduzeće nije imalo nikakva ulaganja u sistem i da nema čak ni “prostu reprodukciju”, ali da su zato porasli svi lični troškovi, što nedomaćinski menadment nadoknađuje kroz povećanje cene grejanja, koje osiromašeni građani ne mogu da plate.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prema analizi, Toplana je u 2014. godini imalo 94 proizvodna radnika, a čak 151 režijskog službenika, ali je uprkos tolikoj “administraciji” koja bi mogla sama da naplaćuje račune, Objedinjenoj naplati za takvu uslugu isplatila čak 70 miliona dinara. Samo za reprezentaciju je potrošila 1,5 miliona dinara, a za jubilarne nagrade 38 radnika 5,4 miliona.

– U Gradskoj toplani je u toj godini “izgubljeno” 3.000 predmeta za utuženje, za koje menadžment kaže da “ne može da im uđe u trag”. Da li je reč o 3.000 dužnika čiji dugovi “treba da se izgube”? Zašto nisu napravljeni novi spiskovi i predmeti, a odgovorni za “nestanak” ovolikih predmeta kažnjeni- upitao je Jovanović.Predsednik Upravnog odbora Udruženja Saša Kostić je dodao da je Udruženje zahtevalo od nadležnih republičkih i gradskih organa da sprovedu istragu u vezi sa rekonstrukcijom Toplane Jug, koja se sprovodi pod nerazjašnjenim i sumnjivim okolnostima. Tender je raspisan, izabran je izvođač radova, ali j nepoznanica kada će oni biti završeni, kao ni od koga su kupljeni parni kotlovi, da li postoji kupoprodajna dokumentacija, ko je izvršio ugradnju kotlova, ko je nadzirao radove…

– Naša sanzanja kažu da je glavni izvođač radova, koji je angažovan od strane nadležnog Ministarstva, angažovao je podizvođača, firmu “Metalac” iz Kuršumlije koja- ne postoji već 30 godina. Ugrađeni parni kotlovi su počeli da cure, a zbog tolike nestručnosti moglo bi da dođe do katastrofe i ugrožavanja bezbednosti građana- upozorio je on.

Foto: Beta
Foto: Beta

Kostić je najavio da će skupštine stanara na podstanicama ugraditi dodatne brave, za koje će samo njihovi predstavnici imati ključ, sa ciljem da onemoguće interventne ekipe Gradske toplane da same i bez prisustva stanara ulaze u podstanice i “uvećavaju upumpavanje toplotne energije ”. Korisnicima daljinskog grejanja su, naime, ovih dana ponovo stigli “naduvani” računi, ali ne zato što je povećana cena grejanja, već zato što Toplana “kroz podstanice upumpava toplotnu energiju koja građanima nije potrebna, jer niko ne traži da zimi bude u kratkim rukavima ili otvara prozore”.

U decembru je prosečna temperatura iznosila 7,5 stepeni C, što znači da je za stan od 60 kvadrata potrebno tek nešto više od 1.000 kilovatsati toplotne energije, a građanima je za takve stanove obračunavano i po 1650 kilovatsati. Toplana je pribegla ovakvoj, “perfidnoj, licemernoj i podloj krađi” jer je Udruženje uspelo da smanji cenu grejanja, a sa mreže se privremeno isključilo više od 1.000 građana, rekao je on.

Udruženje će održati još dve tribine u naredna dva četvrtka, sa početkom u 17 časova, u Mesnoj kancelariji Božidar Adžije. Prva će biti posvećena analizi poslovanja Parking servisa, a druga izveštaju Državne revizorske institucije o trošenju gradskog budžeta Niša za 2014. godinu.

(građanin.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja