NOV SUKOB: FBI Rusija neće nadgledati naše predsedničke izbore MOSKVA: A ni vi naše
Foto: Profimedia

Zaoštravanje

NOV SUKOB: FBI Rusija neće nadgledati naše predsedničke izbore MOSKVA: A ni vi naše

Planeta -

Federalni istražni biro upozorio je ruske diplomate u SAD da ne nadgledaju američke predsedničke izbore, na šta je Moskva uputila Vašingtonu diplomatsku nota da ni američkim diplomatama onda neće biti dozvoljeno da ubuduće nadgledaju izbore u Rusiji.

Portparolka MIP Rusije Marija Zaharova izjavila je da antiruska retorika u SAD može samo da dovede do "mrtve tačke".

Marija Zaharova: Šta Amerikanci kriju? (Foto: Profimedia)
Marija Zaharova: Šta Amerikanci kriju? (Foto: Profimedia)

"Pošto su ruske diplomate dobile zvaničnu zabranu Stejt departmenta za nadgledanje izbora, američki zvaničnici su u suštini prešli na pretnje", kazala je ona i dodala da su više slučajeva "primenjene mere zastrašivanja prema ruskim diplomatama, posebno diplomati u Hjustonu.

"Njegov automobil je zaustavljen, blokiran je put, a FBI je s njim razgovarao agresivno, pitajući ga zašto su ruske diplomate zainteresovane za izbore u SAD", rekla je Zaharova. Nešto ranije, Zaharova je na Fejsbuku objavila da Vašington "vrši direktan pritisak" na ruska predstavništva u SAD i da su u to uključeni FBI i druge službe.

"Šta je to što američki zvaničnici kriju i pokušavaju da sakriju na biračkim mestima, pa ne dozvoljavaju stranim diplomatama da im se čak i približe", upitala je Zaharova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je diplomatsku notu američkim vlastima i poručilo im da diplomatama iz SAD neće biti dozvoljeno da u budućnosti nadgledaju izbore u Rusiji, navodi novinska agencija RIA pozivajući se na zamenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjabkova. Prema njegovim rečima, taj potez predstavlja odgovor Rusije na ometanje ruskih diplomata, koji su tražili da nadgledaju predsedničke izbore u SAD zbog mogućih nepravilnosti, prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track