Prikaži najnovije vesti
Železara Smederevo, hapšenja, Đorđe Jovanović
Nastavljena borba protiv korupcije

NOVA HAPŠENJA: Ojadili Železaru Smederevo za 5,7 miliona evra!

Crna Hronika 15

Policija u Smederevu uhapsila 13 osumnjičenih za krađu 200.000 tona čeličnog otpada

SMEDEREVO - Krali na veliko!
Trinaestočlana grupa je uhapšena, dok se za jednom osobom traga zbog sumnje da su zloupotrebom položaja i falsifikovanjem isprava ukrali 200.000 tona čeličnog otpada i time oštetili „Železaru Smederevo“ za oko 5,7 miliona evra, potvrdio je Milorad Veljović, direktor policije. Privedeni su radnici fabrike „Harsko metals“ iz Smedereva i direktori još nekoliko firmi, a prvi je iza rešetaka završio Đorđe Jovanović, direktor „Harsko metalsa“, koji se sumnjiči da je organizovao pljačku!

- Ugovorom je bilo dogovoreno da se čelični otpad, koji je sadržao i procenat gvožđa, preradi i vrati u dalji proces proizvodnje preduzeća „Harsko metals Srbija“. Međutim, umesto da posle prerade vrate oko 200.000 tona upotrebljivog čeličnog otpada, radnici „Harsko metalsa“ prodavali su ga privatnim preduzećima iz Smedereva - kaže za Kurir izvor iz MUP Srbije, dodajući da su privedeni potkradali železaru u poslednjih godinu dana, otkad je ta firma u državnom vlasništvu.

Uhapšeni su, kako je utvrdila istraga, tone čeličnog otpada prodali firmama iz Smedereva za oko 40.000 evra, a železari su vratili bezvrednu šljaku, što su potvrdile i laboratorijske analize.

- Vlasnici privatnih preduzeća čelični otpad izvozili su u Rumuniju i Albaniju i tako zaradili velike sume novca. Policija je u tim firmama našla oko 300 tona tog otpada spremnog za izvoz - kaže naš sagovornik.

Ilustracija: Aleksandar Gajić zoom Ilustracija: Aleksandar Gajić

Ovo su imena uhapšenih

♦ Đorđe Jovanović, director „Harsko metalsa“
♦ Aleksandar Rajković
♦ Igor Mihajlović
♦ Milovan Novokmet
♦ Miroslav Pavlović
♦ Nebojša Petrušević
♦ Dalibor Dimitrijević
♦ Boban Crnoseljanski
♦ Miroslav Vasić
♦ Miodrag Jovanović,vlasnik firme „Pašer metali“
♦ Goran Janićijević, vlasnik firme „Ema“
♦ Živojin Marinković, vlasnik firme „Blubis“
♦ Miroslav Jovanović

Majka hapšena zbog diploma

Uhapšeni Đorđe Jovanović sin je Side J. (65), nekadašnjeg referenta za učenička pitanja u Tehničkoj školi u Smederevu, koja je bila hapšena u julu prošle godine zbog sumnje da je s još nekoliko profesora falsifikovala diplome.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir