NOVA PROVOKACIJA ŠARLI EBDOA: Ukrajinsku pobednicu Evrosonga nacrtali kao prase
Foto: Profimedia

karikatura koja je podigla prašinu

NOVA PROVOKACIJA ŠARLI EBDOA: Ukrajinsku pobednicu Evrosonga nacrtali kao prase

Planeta -

Francuiski satirični časopis „Šarli ebdo“ je na na sebi svojstven način prokomentarisao ovogodišnju „Pesmu Evrovizije“.

Na karikaturi je pobednica muzičkog takmičenja Džamala i ruski predstavnik Sergej Lazarev predstavljeni kao dva praseta koja pevaju.Uz crtež je ispisan komentar „Rusija je izgubila od Ukrajine na ’Pesmi Evrovizije‘. Talenat je izgubio od politike“.Politički analitičar Vladimir Kornilov prokomentarisao je na svom Fejsbuk profilu da svako sam treba da odluči da li „Šarli ebdo“ smatra sve Ruse i Ukrajince svinjama ili samo ruskog i ukrajinskog izvođača na ovom takmičenju.

Teško je odgovoriti na pitanje kako je Lazarev shvatio karikaturu, ali može da se pretpostavi da bi za Džamalu, koja je muslimanka, takav prikaz mogao biti uvredljiv. Korisnici društvenih mreža iz različitih država sveta bili su ogorčeni zbog novog sistema glasanja na „Pesmi Evrovizije“ i nazvali su ga političkom predstavom. Oni su uvereni da je najbolji bio Segej Lazarev.

Rezultati takmičenja uznemirili su mnoge ljude iz različitih država. Peticija nezadovoljnih ljubitelja ovog takmičenja, koja je upućena u Evropsku radiodifuznu uniju, sa ciljem da se ponovo pregledaju rezultati konkursa, sakupila je više od 300.000 potpisa.

Ukrajinski video-bloger Anatolij Šarij objasnio je da je Džamala sa ovom pesmom nastupala pred publikom 18. maja prošle godine i, prema pravilima, nije imala pravo da učestvuje na „Pesmi Evrovizije“.Međutim, organizatori takmičenja odgovorili su autoru peticije da će „rezultati ostati nepromenjeni“.

(sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track